Restauranggrossisten Axfood var tidigt ute med att satsa på att utveckla och implementera AI-lösningar i stor skala. 2019 skapade bolaget sin första egenutvecklade AI-plattform som bygger på molninfrastruktur från Amazon Web Services, AWS. När generativ AI började ta fart var bolaget därför väl positionerade att växla upp sitt arbete.
Efter 5 år med AI – här är Axfoods lärdomar för hållbarhetsarbetet
Teknik
För över fem år sedan började Axfood sin resa med att använda AI i stor skala. Genom sin egen AI-plattform har företaget accelererat sitt hållbarhetsarbete genom bland annat kortare transportsträckor och minskat matsvinn. För Miljö & Utveckling delar Björn Blomqvist, som är AI-ansvarig, med sig av lärdomar och utmaningar på vägen.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
– Vår strategi har varit att bygga en egen AI-förmåga för att stärka vår beslutsfattning med data och driva effektivisering samt automation av våra processer. Genom att förädla den stora mängd data vi har tillgång till, kan vi förbättra allt från varuförsörjning till kundupplevelse. Utöver våra egenutvecklade AI-modeller används AI också i många av de system och verktyg som våra medarbetare arbetar med dagligen, säger Björn Blomqvist, som leder Axfoodkoncernens strategiarbete inom AI.
Vidare berättar Björn Blomqvist att AI med tiden kommit att spela en viktig roll i Axfoods hållbarhetsarbete genom att förbättra effektiviteten i bolagets värdekedja.
– Med hjälp av AI kan vi optimera transporter, minska lagringstider och säkerställa att rätt varor finns på rätt plats vid rätt tidpunkt. Det innebär att rätt matvaror spenderar kortare tid i lager och transport, vilket minskar risken för svinn – både hos oss och hos våra kunder, säger han.
Samtidigt understryker han att Axfood är medvetna om att AI i sig kan vara energikrävande. Därför säger han att de arbetar aktivt med att köra sina AI-modeller i miljöer med mer hållbara energikällor, samt anpassa modellernas komplexitet efter behov – för att undvika onödig energiförbrukning där enklare lösningar räcker.
Utmaningar
En stor utmaning med AI, är enligt Björn Blomqvist att det innebär en genomgripande förändring av både arbetssätt och möjligheter, och att det tar tid att använda dess fulla potential. En annan utmaning menar han är att AI-beslut måste vara både transparenta och etiskt hållbara.
– När AI används inom områden som påverkar kunder, medarbetare och samhället är det avgörande att besluten är förståeliga, pålitliga och rättvisa. Ibland en utmaning, men också en nyckelfaktor för långsiktig framgång, säger han.
Vilka är era viktigaste lärdomar?
Hela vår AI-resa har varit en kontinuerlig lärprocess. Vi utvecklar ständigt vårt arbetssätt och förbättrar hur vi implementerar AI-lösningar i koncernen. En av de största insikterna är att framgångsrik AI-integration handlar minst lika mycket om förändringsledning som om teknik.
En annan lärdom, är enligt Björn Blomqvist, att det krävs kunskap inom hela organisationen för att möjliggöra en bredare användning av AI. Därför säger han att de satsar mycket på kompetensutveckling genom interna AI-utbildningar.
– Eftersom vi har arbetat med AI under en längre tid har vi haft fördelen att växa i takt med teknikutvecklingen. Det har gjort det möjligt för oss att experimentera, anpassa oss och utveckla lösningar innan vissa AI-teknologier blev allmänt tillgängliga. Denna erfarenhet har gett oss en stark grund att stå på när vi nu skalar upp vår AI-användning, säger han.
Vilka råd har ni till andra som funderar på att använda AI?
– Våga testa – och vänta inte. Idag är det enklare än någonsin att börja använda AI, och utvecklingen går snabbt framåt. Ju tidigare ni börjar experimentera, desto snabbare kan ni dra nytta av möjligheterna. Samtidigt är det viktigt att inte underskatta vikten av expertis och erfarenhet. När det blir enklare att bygga AI-lösningar kan det också vara lätt att göra misstag, avslutar han.