Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Svenskt företag vann Nordic Cleanteach Open

En ny typ av LED-chip gjorde att svenska uppstickaren Ecospark korades till det mest lovande cleantechföretaget under onsdagskvällens gala i Köpenhamn.

Svenskt företag vann Nordic Cleanteach Open

Det var publik och 35 nordiska beslutsfattare som röstade fram Ecospark som vinnare i den första omgången av tävlingen Nordic Cleantech Open under investeringsdagen Cleantech Capital Day i Köpenhamn i veckan.

Juryn tycker att innovationen, en ny typ av LED-chip baserat på en teknik med zinkoxid och nanowire, är banbrytande. Fördelarna som lyfts fram är att den låga temperaturen som krävs för tillverkning skär ned kostnader och att lysdioderna är mer energieffektiva än dagens LED-teknik. Framöver ska Ecospark utveckla en prototyp som ska testas tillsammans med en möjlig kund.

Tvåa och trea bland de tio finalisterna blev Oricane och Applied Nano Surfaces. Oricane gör programvaror för datakommunikation och databasapplikationer som minskar energiförbrukningen. Applied Nano Surfaces har tagit fram en beläggning som ska minska energislöseriet i bland annat förbränningsmotorer.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.