Stulna utsläppsrätter stoppade

Flera EU-länder har haft dataintrång i utsläppshandelsregistret med stölder som följd. Nu har Energimyndigheten stoppat transaktioner med stulna utsläppsrätter värda över 25 miljoner kronor.

Stulna utsläppsrätter stoppade

De senaste veckorna har EU:s system för handel med utsläppsrätter utsatts för flera hackerattacker, rapporterar Energimyndigheten. Bland annat Österrike, Grekland och Tjeckien har utsatts för dataintrång. Vid några av attackerna stals utsläppsrätter värda flera miljoner.

Sverige är ännu inte drabbat, men drygt 200 000 utsläppsrätter, värda mer än 25 miljoner kronor, upptäcktes i det svenska kontoregistret. Att de hamnade där berodde på en snabb flyttning mellan olika länders kontoregister.

– Att utsläppsrätterna hamnade i Sverige var nog en tillfällighet. I den här typen av brottslighet försöker man genomföra så många transaktioner som möjligt på kort tid och hoppas på att någon köper i god tro. Vi kanske bara var ett transitland, säger Erik Eriksson på Energimyndigheten.

Handeln stängd

Serinumrena på utsläppsrätterna överensstämde med stulna sådana och transaktionerna hann stoppas. EU-kommissionen stängde handeln med utsläppsrätter för en vecka sedan och man räknade då med att det kommer att vara stängt i minst en vecka för att hinna utreda säkerhetsfrågorna.

– Vi kommer också att kräva att så kallade hårda certifikat, så kallade smart cards, ska införas för kontohavare i det svenska registret för att på så sätt ytterligare skärpa säkerheten i vårt system, säger Erik Eriksson.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.