Stockholm fortsätter vara världens mest hållbara stad

Hållbara städer Stockholm behåller sin plats som världens mest hållbara stad i Global Knights årliga rankning.

Stockholm fortsätter vara världens mest hållbara stad

Stockholm placerar sig som global etta i tidningen Global Knights ansedda rankning av världens mest hållbara städer. På rankningen innehas hela fyra av de översta platserna av nordiska städer, Oslo på andra plats, Köpenhamn på tredje plats och Lahtis på fjärde plats.

De tre skandinaviska städerna i toppen av listan har alla placerat sig högst inom ett eller flera kriterier i rankningen. Stockholm rankas högst på Scope 1-utsläpp av växthusgaser, mycket tack vare sitt långa arbete med att minska utsläppen från stadens verksamheter och ett väl utvecklat kollektivtrafiksystem. Corporate Knights pekar också på en stark tradition av välbyggda byggnader som värms genom fjärrvärme. Stockholm fick också höga poäng för gröna offentliga utrymmen, lågt bilberoende och effektiv avfallshantering. Slutligen fick Stockholm en placering bland de tre främsta i Europa inom kriterierna partikelhalter i luften, hållbara policys och klimatanpassning.

Oslo rankas högst inom klimatanpassning tack vare sina gröna tak och strategier för att hantera skyfall, samtidigt som staden har den bästa tillgången till vatten av alla rankade städer. Oslo har också gjort stora framsteg inom elektrifiering, främst av bilar.

”Vi är långt i från klara”

Köpenhamn är å sin sida enligt rankningen bäst på vattenhantering.

”Det är värt att fråga sig vad det är som gör att dessa nordiska samhällen har en så stark vilja att arbeta med hållbarhet på systemnivå, och hur resten av oss kan följa deras exempel”, skriver Corporate Knights i en kommentar.

– Vi är glada över att vårt hårda och långsiktiga arbete uppmärksammas. Men vi är långt ifrån klara. När vi ser nationella företrädare backa in i framtiden blir det än viktigare att städer kavlar upp ärmarna ännu mer. I Stockholm ska vi fortsätta att driva klimatomställningen framåt med kraft. Allt annat är ett svek mot våra barn, säger Stockholms Stads miljö- och klimatborgarråd Åsa Lindhagen (MP) i en kommentar.

Hållbarhetstidningen Corporate Knights grundades 2002 och kommer ut med fyra nummer per år. Resultaten från årets ranking publiceras bland annat i The Washington Post och Wall Street Journal.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.