Solvatten vinner Polhemspriset

CSR Petra Wadström vinner Polhemspriset av Sveriges Ingenjörer för sin uppfinning Solvatten, som både renar och värmer vatten med hjälp av solljuset.

Solvatten vinner Polhemspriset

Solvatten är utformad som en tvådelad plastdunk, som viks upp som en bok mot solen. Smutsigt vatten hälls ner genom ett filter på ena sidan varefter solens värme och UV-strålar oskadliggör mikrobiologiska föroreningar. Efter två till sex timmar kan tio liter rent, varmt vatten tömmas ut på andra sidan.

Hittills har ungefär 80 000 människor i 20 länder fått rent dricksvatten tack vare Petra Wadströms uppfinning. I ett område i Mali, där Solvatten används i samarbete med FN, minskade dödliga diarrésjukdomar bland barn med 60 procent.

Eftersom vattnet inte behöver kokas sparas dessutom ved motsvarande fem till sex medelstora träd sparas per familj och år. Kvinnor gynnas särskilt då det ofta är de som ansvarar för att ordna vatten, mat och ved.

Idén till Solvatten fick Petra Wadström när hon bodde i Australien, där solen flödade men inte tycktes tas tillvara. Samtidigt var hon berörd av att ha sett hur brist på rent vatten skapade problem i Indonesien.

– Jag ville hitta ett redskap som kvinnor kunde använda själva och inte vara beroende av någon, säger Petra Wadström.

Förutom äran får Petra Wadström även 250 000 kronor och en guldmedalj. Juryns motiverar utmärkelsen så här: ”Hennes uppfinning är till synes enkel men genial. Den bidrar till att lösa ett globalt växande, och på många håll akut, problem – bristen på rent vatten.”

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.