nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Fler småföretag struntar i miljön i dag. FOTO: Visma

Småföretagen minskar sin miljöhänsyn

Knappt hälften av Sveriges småföretagare tar hänsyn till miljön när de gör inköp till företaget. Det innebär ett trendbrott – efter flera år av ökande miljömedvetenhet.

  • Annons 1

Resultaten kommer från företagskonsulten Vismas Affärsbarometer, som bygger på en enkät bland 1 400 små och medelstora svenska företag. Miljömedvetandet har minskat med tre procentenheter, jämfört med vårens undersökning.

– Den brutna trenden överraskar verkligen, eftersom miljöhänsynen ökat stadigt i våra tidigare undersökningar. Små och medelstora företags miljömedvetenhet är viktig och de har stor miljöpåverkan eftersom de utgör 99 procent av Sveriges alla företag, säger Henrik Salwén, vd på Visma Advantage.

Miljöhänsyn hamnar även sist när småföretagarna rangordnar vilka kriterier som är viktigast vid företagets inköp. Fler än fyra av tio småföretagare menar att lägre pris skulle öka deras miljöhänsyn. Det visar att miljöhänsyn fortfarande är en prisfråga, enligt Henrik Salwén.

– Trots att vi har sett en prisutjämning mellan miljöanpassade produkter och övrigt sortiment inom många branscher finns det marknadsandelar att ta för leverantörer som kan pressa priset på miljöprodukter ytterligare, säger han.

Endast 22 procent av de tillfrågade företagen har en nedskriven miljöpolicy med tydliga miljömål, enligt undersökningen.

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.

Fiskguiden 2019: Här är fiskarna du ska låta simma vidare

WWF:s konsumentguide för fisk och skaldjur är släppt. Den vittnar bland annat om att bestånden hos 4 av 10 av våra vanligaste matfiskar inte mår bra. Miljö & Utveckling listar vilka fiskar du ska undvika i disken.