nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Kvinnorna som tar över miljösverige

De är erfarna, engagerade och i 40-årsålden. Här listar vi några av de kvinnor som fått toppjobb inom hållbarhetsområdet under det senaste året.

  • Annons 1

Karin Lexén

I våras avslutade Naturskyddsföreningens mångårige medarbetare Svante Axelsson sin tjänst som generalsekreterare för Karin-Lexenorganisationen. Karin Lexén fick det övergripande miljöstrategiska och innehållsmässiga ansvaret för Naturskyddsföreningen. Hon kommer närmast från en tjänst som chef för internationell policy och Världsvattenveckan på Stockholm International Water Institute.

 

Karolina Skog (MP)

Karolina Skog blev Stefan Löfvens nya ministerval när Åsa Romson lämnade sin plats till förfogande strax innan sommaren. Hon är

Miljöminister Karolina Skog (MP)

långt ifrån någon gröngöling i politiken. Redan 2001 blev hon aktiv i Miljöpartiets ungdomsorganisation, Grön Ungdom. Tre år senare valdes hon även till språkrör för de unga miljöpartisterna och 2010 fick hon en kommunalrådspost med ansvar för trafikfrågor i Malmö stad.

 

 

Parul Sharma

I våras blev Parul Sharma ordförande för den svenska Agenda 21-delegationen. De ska komma med förslag på hur arbetet med Sharma_Parul_highresFörenta Nationernas Agenda 2030 och de 17 nya FN-målen för hållbar utveckling kan underlättas och stimuleras i Sverige. Paruls Sharma är människorättsjurist och till vardags Head of CSR Compliance på Advokatfirman Vinge.

 

Lina Bergström

I maj tar Lina Bergström över som Återvinningsindustriernas nya ordförande. Hon har varit verksamhetschef för svenska FSCWskogsorganisationen FSC under 12 års tid. Att lösa flaskhalsarna för att fullt ut införa en cirkulär ekonomi är en nyckelfråga för tackla viktiga samhällsutmaningar ,menar Lina Bergström. Här har Återvinningsbranschen en viktig uppgift i att hitta lösningar som kan stötta den utvecklingen.

 

Kristina AtKisson,

Kristina AtKisson, är generalsekreterare i Nätverket för hållbart näringsliv NMC, sedan i höstas. Kristina AtKisson är i botten KristianAtkissonutbildad systemekolog och har jobbat länge och brett med hållbarhet inom forskning, utbildning, policy och näringsliv, bland annat på Miljödepartementet, IVL Svenska Miljöinstitutet, Karolinska Institutet och ÅF.

 

 

Karin Stenmar

I december avslutade Karin Stenmar sin tjänst som miljö- och KarinStenmarklimatchef på Folksam för att bli Folksamgruppens hållbarhetschef. Hållbarhet ska nu går från att vara ett mervärde till ett kärn- och affärsvärde på försäkringsbolaget Folksam.

 

 

Louise Koch

Louise Koch tog över som hållbarhetsansvarig för it-företaget Dell i Europa, Mellanöstern och Afrika innan sommaren. Hon arbetade Louise Kochtidigare som hållbarhetschef på den danska motsvarigheten till Svenskt Näringsliv. Dagens explosionsartade digitala utveckling öppnar nya möjligheter för Dell att bidra till en hållbar utveckling, menar Louise Koch. Ett innovationsområde som Dell kommer att titta på framöver är digitala lösningar som förenklar övergången mot en cirkulär ekonomi.

 

Emelie Hansson

Lidl har rekryterat en ny hållbarhetschef som heter Emelie Hansson och närmast kommer från Naturskyddsföreningen, där hon har varit sakkunnig i jordbruks- och livsmedelsfrågor.

Elisabeth Bergström Jamal

Blev hållbarhetschef på Handelsbanken i oktober. Hon har tidigare arbetat som förvaltare, analytiker och med affärsutveckling och kommunikation.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.