SM i fågelholk är avgjort – här är vinnarna 2022

Vinnare Sveriges bästa – eller åtminstone finaste – fågelholkar har utsetts. Efter en omröstning bland allmänheten utsågs tre vinnarholkar i Naturskyddsföreningens årliga tävling.

SM i fågelholk är avgjort  – här är vinnarna 2022
Årets vinnare.

Bästa fågelholken är en tävling för skolklasser och vinnaren utses i tre kategorier: Förskoleklass till årskurs 3, årskurs 4 till 6 och årskurs 7 till gymnasiet. Totalt hade 15 fågelholkar valts ut av en jury, och bland dessa fick allmänheten sedan utse tre vinnare.

Tanken bakom tävlingen är att lyfta fram behovet av boplatser för många fågelarter, inte bara de vanligaste:

– Även om väldigt många fåglar gynnas av fågelholkar, är vissa i större behov av dem än andra. Svartvit flugsnappare, stare och tornseglare är alla rödlistade arter som behöver hjälp, för att lyfta några exempel. Det moderna skogsbruket har gjort att många fågelarters naturliga bomiljöer inte finns kvar. Därför är det positivt att så mycket som 80 till 90 procent av alla fågelholkar blir bebodda, vilket säger något om hur viktig insats det här är för vår biologiska mångfald, säger Karin Lexén, som är Naturskyddsföreningens generalsekreterare, i ett uttalande.

De tre vinnande holkarna är:

Skogens holk, av klass 2C på Mössebergsskolan i Falköping.

Skogens holk.

Bee like a bird, av klass 5B på Kvinnebyskolan i Linköping.

Bee like a bird.

Bastuholken, av klass 8F på Västra skolan i Falun.

Bastuholken.

Specialpris till smart holk

”Trafikljuset” ska ge eleverna möjlighet att följa en kull fågelungar.

Dessutom delas ett specialpris ut.

Det gick i år till Särskolan på Sanda utbildningscentrum i Huskvarna för bidraget ”Trafikljuset”, som är en holk med inbyggd kamera. Med hjälp av den ska eleverna kunna följa utvecklingen från ägg till färdiga ungar.

Detta är juryns motivering till specialpriset:

”Hur bor fåglarna? Med denna enkla fråga har elever vid Sanda utbildningscentrum tagit sig an de större samhällsfrågorna om hur vi människor förhåller sig till djur och natur. Med kreativitet, nyfikenhet och lekfullhet har de tillsammans gjort stora insatser för både fåglar, fladdermöss och vilda bin. Det vinnande bidraget ”Trafikljuset” får stå som symbol för alla de insatser som elever och lärare vid Sanda utbildningscentrum har gjort för naturen. Juryn är djupt imponerad och vill uttrycka sin beundran för dessa insatser. Sanda står upp för naturen – tillsammans. GRATTIS.”

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.