Missnöjet växer bland svenska skogsbolag mot certifieringssystemet FSC.
Skogsjättar i uppbrott från FSC – klimatnytta i skottlinjen
SKOG SCA lämnar den svenska delen av certifieringssystemet FSC – och Holmen kan komma att följa efter. Skogsbolagen menar att regelverket hindrar klimatarbetet. Men enligt FSC:s ordförande Anders Esselin bygger kritiken på en missuppfattning.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
SCA meddelade nyligen att man lämnar den svenska delen av systemet från och med den 1 juni. Kort därefter beskrev Holmens vd Henrik Sjölund situationen som ”ohållbar” i en debattartikel i Dagens Nyheter – och öppnade för att även Holmen kan lämna.
Henrik Sjölund riktar skarp kritik mot FSC. Han menar att regelverket bromsar klimatomställningen och att klimatnytta inte ges tillräckligt utrymme i certifieringen, som enligt honom fokuserar för mycket på bevarandevärden.
Enligt Anders Esselin, ordförande för FSC Sverige, bygger kritiken på en missuppfattning om hur organisationen fungerar.
– Det grundläggande problemet är att det saknas förståelse för hur FSC faktiskt fungerar. Vi är en medlemsstyrd organisation där beslut fattas gemensamt av medlemmarna, säger han till Miljö & Utveckling.
Skogens klimatnytta
Enligt Anders Esselin har frågan om skogens klimatnytta diskuterats inom FSC Sverige under flera år – och i takt med att klimatfrågorna växer i betydelse, har den också blivit alltmer central.
FSC Sverige har i dag cirka 50 medlemsorganisationer – företag, intressegrupper och andra aktörer – fördelade i tre kamrar med lika stor rösträtt. Det innebär att ändringar i regelverket måste förankras hos samtliga parter.
– Oenighet bland medlemmarna, liksom inom forskarsamhället, är orsaken till att klimatnyttan ännu inte har fått en tydligare plats i regelverket. Det handlar inte om ovilja, utan om att det finns skilda perspektiv, säger Anders Esselin.
Han väljer att inte ta ställning till själva sakfrågan – alltså hur skogens klimatnytta bäst bör hanteras.
– Kritiken tar inte hänsyn till hur vår organisation faktiskt fungerar. Vi kan inte gå runt våra medlemmar eller fatta beslut som inte förankrats i medlemsbasen. Det är medlemmarna som tillsammans måste komma överens om regelverket – det är så vår modell fungerar.
Även kritiken om att certifieringen fokuserar ensidigt på bevarande är något Anders Esselin bemöter – genom att lyfta det breda uppdrag FSC faktiskt har. Bland annat skogens betydelse för friluftslivet, rennäringen och arbetstagares rättigheter.
SCA:s avhopp och Holmens övervägande
Vad innebär då SCA:s avhopp – och att Holmen kan följa efter? Anders Esselin svarar försiktigt, men tydligt.
– Det här är något som jag tror att alla i föreningen tycker är väldigt tråkigt. Jag känner så i egenskap av ordförande, och jag är övertygad om att hela styrelsen delar den känslan. Det rör sig dessutom om två mycket stora skogsägare, särskilt i norra Sverige. I praktiken innebär deras beslut att det blir färre arealer som omfattas av FSC:s regler och krav.
Han uttrycker förståelse för att varje aktör måste fatta egna beslut – även om konsekvenserna för FSC kan bli kännbara.
– Jag har full respekt för att alla medlemmar gör sina egna bedömningar och fattar de beslut de anser vara rimliga och välgrundade. Det är därför inte min plats att rikta kritik mot hur besluten tas. Samtidigt vet vi, genom en lång rad rapporter, att FSC – trots de utmaningar som finns – har bidragit med mycket värdefullt under de snart 30 år organisationen funnits, säger han.
Vad betyder en ”paus”?
SCA har beskrivit sitt beslut som en ”paus” i FSC-engagemanget – ett begrepp som väcker frågor.
– Vi behöver analysera vad det faktiskt innebär. Är det möjligt att tillfälligt lämna och sedan återvända, trots att man inte följt våra regler under tiden? Det är något vi nu måste ta ställning till, avslutar Anders Esselin.