Regeringen avsätter 435 miljoner kronor till våtmarksåtgärder under 2025, en ökning med drygt 80 miljoner jämfört med föregående år. Bland de största mottagarna finns Skåne, Västra Götaland och Örebro län. Totalt planeras över 650 projekt runt om i landet.
Miljonregn till nya våtmarker – så fördelas pengarna
KLIMAT Regeringen avsätter 435 miljoner kronor för att återställa svenska våtmarker under 2025. Här är en genomgång av hur pengarna ska fördelas.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Fokus ligger fortsatt på återvätningsprojekt i näringsrika torvmarker, som bedöms ha stor potential att minska utsläppen av växthusgaser. Åtgärderna innefattar bland annat att fylla igen diken i myrmarker och att avlägsna växtlighet från tidigare utdikade områden.
Stöd ges även för att förbättra förhållandena i rikkärr och strandängar – två våtmarkstyper som anses särskilt viktiga för den biologiska mångfalden.
– Flera insatser kommer att förbättra förutsättningarna för några av Sveriges mest hotade arter, som till exempel gulyxne, sydlig kärrsnäppa och lökgroda, som är beroende av fungerande våtmarker av olika slag, säger Annika Lydänge på Naturvårdsverkets artenhet, i en kommentar.
Beviljade medel till länsstyrelserna 2025
Naturvårdsverket fördelar nu 140 miljoner kronor till länsstyrelserna för att stärka naturvårdsinsatser i landets skyddade områden, däribland naturreservat.
De största bidragen går till Skåne, Västra Götaland och Örebro län, som vardera får mellan 11 och 16 miljoner kronor för årets åtgärder.
Naturvårdsverket fördelar också 130 miljoner kronor till våtmarksprojekt inom den Lokala naturvårdssatsningen LONA våtmark. Kommuner eller lokala föreningar, i samarbete med kommunen, kan ansöka om dessa medel hos länsstyrelsen.
Skogsstyrelsen får dessutom 85 miljoner kronor för att ersätta skogsägare som återväter utdikade torvmarker.