Hållbarhet kan glittra, även om många snarare tänker på något brunt när det talas om biomaterial. Det är en utgångspunkt till ett samarbete mellan forskningsinstitutet Rise och Elissa Brunato vid konst- och designskolan Central Saint Martins i London, som skolat många modeskapare.
– Det är roligt att göra något biobaserat som glittrar och blänker. Att det går att göra visste vi i forskningsvärlden och nu fick vi en kanal för att visa det för flera, berättar Hjalmar Granberg, hos forskningsinstitutet Rise.
Som pärlemor
Hans kollega Tiffany Abitbol hade redan fått fram ett material av nanokristallin cellulosa som skimrar på samma sätt som fjärilsvingar och pärlemor, med interferens. Hon var intresserad av att visa det för en större publik, när förfrågan från Elissa Brunato i London dök upp. Resultatet blev paljetter som redan visats upp på en designmässa i Milano och snart ska visas upp i Holland också.
En utmaning var att göra materialet starkt nog för paljetter. Frågan var också om paljetterna skulle ha färdiga hål, eller om det skulle gå att sticka en nål genom dem.
Mer att göra
Än återstår en del att göra. Cellulosa tål inte vatten till exempel.
– Vi har inte löst alla problem. Men får vi efterfrågan och en säck med pengar, så löser vi det problemet också, säger Hjalmar Granberg.
Rise har själv finansierat paljettprojektet. Paljetterna är en del i ett större arbete att utforska vad som går att göra med material av cellulosa.
Vad gäller glitter visar det sig att det ökar försäljningen markant inom modebranschen. Forskning visar att det kan ha med människans dragning till glittrande vatten att göra.
Läs mer: Modedesigner tar fram klädkollektion av återvunna arbetskläder