SD svänger – ställer sig bakom gemensam klimatpolitik

POLITIK Tidöpartierna har kommit överens om en gemensam klimatpolitik, inklusive Sverigedemokraterna som nu stöder Sveriges klimatmål om nollutsläpp 2045. Det meddelar regeringen under dagens pressträff.

SD svänger – ställer sig bakom gemensam klimatpolitik
Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet.

I dag presenterade regeringen en ny gemensam klimatpolitik. Uppgörelsen innebär bland annat att SD ställer sig bakom Sveriges mål om nollutsläpp till 2045.

– Hela regeringsunderlaget står nu till skillnad från tidigare bakom Sveriges klimatmål, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Vidare säger hon att Tidöpartierna gemensamt kommer att arbeta för att Sverige ska nå netto noll 2045.

– Samtliga partier i regeringsunderlaget ställer sig även bakom de nationella etappmålen, som är viktiga kontrollstationer längs vägen, säger Romina Pourmokhtari.

Enligt överenskommelsen fastställs att klimatpolitiken ska grundas på tre principer: den ska ha en global inriktning med betoning på minskade utsläpp på global nivå, den ska bygga på teknologisk utveckling med ökad användning av fossilfri energi, och den ska förenas med ekonomisk tillväxt.

– Klimatpolitiken ska vara effektiv, den måste tolereras av medborgarna och skapa incitament för jobb och tillväxt. Vi ska inte ha en nedstängningspolitik, säger Martin Kinnunen, Sverigedemokraternas klimat- och miljöpolitiska talesperson.

Vidare säger Martin Kinnunen att arbetet med klimatpolitiken kommer att fortsätta med en översyn av delmålen. Dessutom kommer det klimatpolitiska rådet att få nya uppdrag.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.