Sänkt skatt på egenproducerad el

Energi Sänkt skatt på egenproducerad förnybar el. Det förslår regeringen i budgetpropositionen.

Satsningen kommer att utformas som en skattereduktion. Syftet är att det ska blir mer attraktivt för enskilda fastighetsägare att bli sina egna elproducenter genom att installera småskaliga vind- eller solanläggningar.

– Vi vill göra det mer lönsamt att producera sin egen förnybara el. Det ger fler familjer chansen att ta kontroll över sina energikostnader, samtidigt som de bidrar till att Sverige kan ställa om till ett hållbart energisystem, säger it- och energiminister Anna-Karin Hatt.

Skattereduktionen innebär att man som mikroproducent av förnybar el får göra ett avdrag i sin inkomstdeklaration för upp till 20 000 kilowattimmar (per skattskyldig och anslutningspunkt) årligen för den el som skickas ut på det allmänna elnätet. En förutsättning är att man som mikroproducent under ett år köper lika mycket el från nätet som man matar ut på det. För en mikroproducent som levererar ut 20 000 kilowattimmar motsvarar det ungefär 12 000 kronor om året. Ovanpå det kommer en ersättning från elbolaget för den el som man producerar och levererar ut på elnätet. Reformen borde kunna ge ett tillskott i kassan på kring 18 000 kronor om året om man utnyttjar den fullt ut, enligt regeringen. Förhoppningen är att skattereduktionen ska träda i kraft den 1 juli 2014.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter