Glaspannor blir gnistrande solfångare

Energi Skimrande glaspannor på taket som producerar energi från solljus. Det är något vi kan få se mer av i framtiden.

Ett vanligt villatak tar årligen emot ungefär fem gånger mer energi från solen än vad som är husets totala årsförbrukning. Via glaspannor, som ersätter de traditionella takpannorna kan delar av energin tas tillvara. Under de genomskinliga pannorna monteras en teknisk väv eller vätskeburna absorbator-moduler som tar upp solenergin.

– När ljuset passerar glaset och träffar väven omvandlas det till värme. Den uppvärmda luften kan sedan antingen värma huset direkt eller överföras till vätskeburen värme, säger Peter Kjaerboe KTH-forskare i energiteknik som har medverkat till utvecklingen av metoden.

Idén att förvandla hela tak till gnistrande solfångare grundar sig på uppfinningen Ljusabsorbatorn. En lång utvecklingsprocess, som kan sägas ha börjat med Peter Kjaerboes ex-jobb på KTH på 70-talet.

– Jag provade först att bygga en solfångare som innehöll tunna, lätta glasrör i stället för tunga planglas. Rören var alltför bräckliga, så kanske kunde man istället använda lätthanterliga takpannor?

Men nu har forskarna lyckats ta fram en fungerande produkt som ska marknadsföras via företaget Soltech Energy.

– Nuförtiden tänker de flesta av oss som jobbar inomhus inte på den motor som ljuset är: solen driver ju nära nog allt som händer på jordens yta, säger Peter Kjaerboe.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.