”Gemensamma byggregler hindrar inte höga miljöambitioner”

Byggbranschen Gemensamma tekniska byggregler i hela landet underlättar byggandet av fler och billigare bostäder. Det skriver Bostadsminister Stefan Attefall (KD) på DN Debatt idag och tillbakavisar kritiken som menar att de nya riktlinjerna hämmar byggprojekt med miljöprofil.

I ett förslag som går ut på remiss inom kort föreslår regeringen att det framöver inte längre ska vara möjligt för kommunerna att ställa egna tekniska egenskapskrav, det vill säga krav som går längre än de nationella normerna när det ska byggas villor, bostadsrätter och hyresrätter i kommunen. Målet är att det ska träda i kraft under 2015.

Därmed skulle det inte längre bli möjligt för kommuner att egna krav kring exempelvis byggnaders energiförbrukning. I praktiken skulle det innebära att ett flertal kommuner får sänka sina krav, vilket också lyfts fram i kritiken mot förslaget.

På DN Debatt skriver Stefan Attefall att de kommunala särkraven leder till ökade kostnader och försvårar byggandet. Han hänvisar bland annat till Byggkravsutredningen (SOU 2012:86) som beräknat att kostnaden för nya bostäder ökar med 10-15 procent som en följd av de särkrav som olika kommuner ställer utöver de nationella byggnormerna.

Att förslaget skulle sätta stopp för innovativa byggprojekt med miljöprofil är fel, skriver Attefall. Han menar att många byggbolag redan i dag bygger med långt skarpare egna gränser än Boverkets regler, och att de även i fortsättningen har alla möjligheter att bygga hur energisnålt de vill.

”Kommunerna kan också uppmuntra projekt som använder ny teknik och som pressar gränserna för hur klimatsmart vi kan bygga. Men kommunerna ska inte kunna sätta egna, specifika tekniska regler som de kräver att byggbolagen håller sig till. Det blir spretigt och dyrt och drabbar i slutändan de boende genom högre priser på bostäder”, skriver Stefan Attefall.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.