Sanitetspionjär vinner vattenpris

Vatten Peter Morgan har utsetts till vinnare av Stockholm Water Prize 2013 för sitt arbete med att förbättra världshälsan genom smarta sanitets- och vattentekniker.

Sanitetspionjär vinner vattenpris

780 miljoner människor saknar tillgång till dricksvatten och uppskattningsvis 5 000 personer dör varje dag på grund av brister inom dricksvatten, hygien och sanitet. Under 40 år har Peter Morgan uppfunnit och utvecklat billiga och praktiska lösningar för vattenrening och hygien. Nu ska han prisas under Världsvattenveckan i Stockholm den 5 september genom utmärkelsen Stockholm Water Price.

Ur juryns motivering: ”Många av dagens lösningar för dricksvatten och sanitet är för dyra, opraktiska och utom räckhåll för världens fattigaste. Tack vare Peter Morgans pionjärarbete med att utveckla praktiska vatten- och sanitetslösningar, anpassade till de mest behövande, har tusentals samhällen fått bättre vatten, renare miljö och högre livskvalitet.”

Peter Morgan har bland annat engagerat sig i att finna lösningar som lokala samhällen själva kan bygga och underhålla. Två av hans mer kända uppfinningar är den så kallade bushpumpen typ B och VIP-latrinen. Dessa har bland annat antagits som nationell standard av Zimbabwes regering.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.