Salladsjätten: Så har AI minskat svinnet och ökat hållbarheten

Livsmedel Med hjälp av AI har salladsjätten Picadeli minskat matsvinnet samtidigt som lönsamheten och hållbarheten stärkts. Nu delar företaget med sig av framgångsreceptet för hur tekniken kan bana väg för en grönare livsmedelsindustri.

Salladsjätten: Så har AI minskat svinnet och ökat hållbarheten
Foto: Adobe Stock.

2001 började salladsjätten Picadeli, som driver en kedja av salladsbarer där kunderna själva kombinerar sina måltider, använda sig av AI för att minska matsvinnet och optimera sitt sortiment. Fyra år senare har företaget minskat matsvinnet, minimerat arbetsinsatserna samt ökat kundnöjdheten.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Systemet bygger på sensorer i varje salladsbar som samlar in data om försäljning, lagerstatus och temperatur i realtid. Informationen används för att automatisera beställningar och anpassa sortimentet efter kundernas beteenden.

Nu delar företaget med sig av sina lärdomar med att använda AI, och uppmanar andra företag inom livsmedelsbranschen att följa efter.

– Vi såg tidigt kraften i AI och insåg vilken potential teknologin hade för att skapa en smartare, mer hållbar livsmedelskedja. Vi ser att teknik som kan kombinera konsumentinsikter, hållbarhet och automatisering kommer att vara avgörande för att möta både kundernas och planetens behov framöver, säger David von Laskowski, vd och koncernchef för Picadeli och ägaren Greenfood Group i ett pressmeddelande.

Exakt hur mycket matsvinn som företaget lyckats minska framgår inte i pressmeddelandet.

Picadeli: Så använder vi AI i hållbarhetsarbetet

  1. AI minskar svinnet. Genom pricksäkra prognoser minskar Picadeli både det egna, butikernas och kundernas matsvinn. AI förutser vilka produkter som ska beställas och hjälper till att säkerställa att rätt vara finns vid rätt tidpunkt.
  2. Förenklade och mer effektiva processer i butik. Med hjälp av realtidsdata kan butikerna minska personalbehovet för påfyllning och lagerhantering. Konsumentbeteenden analyseras automatiskt, vilket innebär att det inte krävs några manuella analyser och beslut.
  3. Optimerade beställningar med hög precision. Genom att kombinera försäljningsdata och lagerstatus i en gemensam AI-modell skapas helt träffsäkra beställningar. Systemet förutser inte bara när en produkt tar slut, utan anpassar även beställningsmönster baserat på säsong, väder och lokala evenemang – vilket leder till färskare varor och nöjdare kunder.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.