Den offentliga upphandlingen i Sverige omsätter cirka 800 miljarder kronor årligen och står för ungefär hälften av de totala territoriella klimatutsläppen. För att Sverige ska kunna uppfylla sina internationella klimatåtaganden är det därför avgörande att införa effektiva och målinriktade upphandlingsrutiner.
Så vässar kommunerna sin hållbara upphandling
Upphandling
EU skjuter till 3,1 miljoner kronor för att växla upp arbetet med att öka hållbarhetsfokuset inom upphandlingen i Kalmar och Västervik. Projektledaren Maria Heudorf knyter stora förhoppningar till satsningen, som hon tror kan ge nya verktyg i omställningsarbetet.
– Även om kommunerna har olika förutsättningar, är syftet med piloten att testa och utvärdera vad som är möjligt, säger hon till Miljö & Utveckling.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Kommunerna Västervik och Kalmar vill öka kunskapen om klimatsmart upphandling genom projektet ”Smart upphandling för mindre klimatavtryck”. I somras beviljades de 3,1 miljoner kronor i EU-stöd. Nu är den nyanställde projektledaren Maria Heudorf redo att börja arbetet.
– Inköp och upphandling är kraftfulla verktyg för att främja hållbara val och fungerar som ett effektivt styrmedel för att driva förändring, säger hon till Miljö & Utveckling.
Två tydliga mål
Maria Heudorf berättar att det redan finns vissa styrmedel på plats, som exempelvis policys där hållbarhetsaspekter beaktas. Men genom det nya projektet kommer de att få heltäckande verktyg som kan påverka hela kommunkoncernen och de kommunala bolagen i en mer hållbar riktning.
– Projektet har två mål. Dels handlar det om att öka kompetensen om hållbar upphandling bland de som jobbar med upphandling i Kalmar och Västerviks kommuner. Den andra delen handlar om att ha dialoger med näringslivet. Vi vill hitta vägar att mötas där de krav vi behöver ställa, utifrån lagar och policys, även blir möjliga för de företag som lämnar anbud att möta, säger Maria Heudorf.
Trots tre veckor i arbetsrollen har hon arbetat intensivt med att etablera projektet organisatoriskt, boka möten med nyckelpersoner och skapa strukturer som styrgrupp, arbetsgrupp och referensgrupp.
– Dessutom har jag bjudit in näringslivet, som spelar en central roll i detta projekt. Näringslivets insatser är avgörande. Vi måste ta till oss deras input kring möjligheterna att leverera klimatsmarta alternativ, så att vi kan ställa ”skall- och bör-krav” som är realistiska och genomförbara i upphandlingarna, säger hon.
Vill testa och utvärdera vad som är möjligt
Klimatsmart upphandling handlar om att välja resurseffektiva och fossilfria produkter med låg klimatpåverkan. Cirkularitet, vilket innebär bra förutsättningar för återbruk och återvinning, är också en viktig aspekt som gör produkter mer klimatsmarta.
– Projektet genomförs i samarbete med Västerviks kommun, och på måndag har vi vårt första möte. Då planerar vi att granska pilotupphandlingarna som ska genomföras under projektets gång. Jag ser gärna en bred representation, där vi inte enbart fokuserar på varukorgar utan även inkludera områden som finansiella tjänster, IT, entreprenad och liknande, säger hon.
Projektet har just startat och kommer att pågå i tre år. Under denna tid kommer pilotupphandlingar att genomföras inom produktkategorier med stor klimatpåverkan, och dialogmöten hålls med små och medelstora företag som vill lämna anbud på kommunens upphandlingar.
– Det är viktigt att vi inte enbart fokuserar på de uppenbara exemplen som bränsle och fordon. Vi behöver vara öppna och verkligen lyssna in vad Kalmar och Västervik har att säga. Jag har även en tanke om att en länsöverskridande upphandling skulle kunna vara värdefull. Även om kommunerna har olika förutsättningar, är syftet med piloten att testa och utvärdera vad som är möjligt, avslutar Maria Heudorf.