Så kan sjukvårdens engångsplast bli flergångsplast

PLAST Handskar, blodpåsar och andra engångsartiklar från sjukvården har blivit ett växande miljöproblem. Nu visar forskare från Chalmers hur dessa kan återvinnas effektivt.
– Sjukvården vill gärna hantera detta, men tidsbristen är ett problem, säger forskaren Martin Seemann, till Miljö & Utveckling.

Så kan sjukvårdens engångsplast bli flergångsplast
Martin Seemann, docent på avdelningen för energiteknik, institutionen för rymd-, geo- och miljövetenskap, Chalmers.

Vårdens engångsmaterial består ofta av plast som inte går att återvinna med nuvarande teknik, och återvunnet material kan inte användas vid tillverkning på grund av höga krav på renhet och kvalitet. Nu har Chalmersforskare utvecklat en metod som löser båda problemen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Tekniken heter termokemisk återvinning och använder en process som kallas ångkrackning. Den går ut på att avfallet blandas med sand och hettas upp till 800 grader. Plastmolekylerna bryts ner och omvandlas till en gas som kan användas för att skapa ny plast.

– Man kan antingen sortera avfall eller molekyler. Vid stora mängder är det ofta lättare att sortera molekyler. Sjukvården vill gärna hantera detta, men tidsbristen är ett problem. Därför föddes idén att effektivisera återvinningen av engångsmaterial, säger Martin Seemann, forskare vid Chalmers tekniska högskola, till Miljö & Utveckling.

Martin Seemann beskriver metoden som en termisk slägga som bryter ner molekylerna och samtidigt dödar bakterier och mikroorganismer. Det som återstår är kol- och kolväteföreningar som kan användas inom den petrokemiska industrin för att ersätta fossila bränslen i produktionen.

För att testa tekniken samlade forskarna en blandning av produkter som representerar det genomsnittliga sjukhusavfallet, inklusive ett tiotal plastmaterial och cellulosa.

– Tekniken har stor potential. Termokemisk återvinning löser inte bara problemet med medicinskt avfall som inte återvinns, utan underlättar också återanvändning av värdefulla kolatomer, säger Martin Seemann.

Han förklarar vidare att många tillverkare vill utveckla en cirkulär modell där produkterna kan återvinnas och återskapas i ett slutet kretslopp. Men kraven på renhet och kvalitet för sterila vårdartiklar är så stränga att traditionell sortering och mekanisk återvinning av plast ofta inte kan uppfylla dem.

– I dag innebär återvinning ofta att materialets kvalitet försämras, och i många branscher kan man inte kompromissa med kvaliteten. Detta gäller även matförpackningar, som har strikta krav på renhet och kvalitet. Därför bränns det mesta av plasten som samlas in från förpackningar upp, eller återvinns till produkter där lägre kvalitet är acceptabel, säger han.

Martin Seemann påpekar också att fler faktorer spelar in, inklusive lagar och regler.

– Lagstiftning och regelverk är avgörande för att termokemisk återvinning ska kunna få genomslag i samhället. Till exempel skulle krav på koldioxidavskiljning vid plastförbränning skapa incitament för att satsa på mer energieffektiva alternativ som vår teknik, avslutar han.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.