Så hållbara är svenska varumärken – enligt konsumenterna

KOMMUNIKATION Det finns tydliga likheter bland de varumärken som rankas högst när konsumenter ska utse Sveriges mest hållbara företag.
– Jag anser att transparens är en avgörande framgångsfaktor för oss - vi är öppna med vad vi gör och hur vi tänker, säger årets vinnare till Miljö & Utveckling.

Så hållbara är svenska varumärken – enligt konsumenterna
Mattis Bergquist, hållbarhetschef på Coop.

Änglamark är Sveriges hållbaraste varumärke – i konsumenternas ögon. Fjolårets vinnare, Apoteket, backar till en tiondeplats och nykomlingen från 2023, Grumme, kniper andraplatsen. Det visar årets Sustainable Brand Index, där 29 000 svenskar har rangordnat företag utifrån deras uppfattningar om hur hållbara de är.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Det känns jätteroligt. Det är en bekräftelse på att vi är på rätt väg.  Änglamark, som skapades 1991, är vårt frontvarumärke för hållbarhet och detta pris är ett bevis på att vi fortfarande lyckas, säger Mattis Bergquist, hållbarhetschef på Coop, till Miljö & Utveckling.

I årets ranking syns tydliga mönster bland de bästa varumärkena. De med lång historia eller starkt samhällsengagemang tar toppositioner. Tydlighet är en annan framgångsfaktor. I en förvirrad marknad där hållbarhet är oklar, vinner varumärken som klart och tydligt kommunicerar sina hållbarhetsfördelar.

– Jag anser att transparens är en avgörande framgångsfaktor för oss – vi är öppna med vad vi gör och hur vi tänker. Dessutom använder vi tredjepartscertifiering, vilket jag tror skapar förtroende hos konsumenterna. Vidare tror jag att vår kooperativa struktur är fördelaktig. De intäkter vi genererar återinvesteras i verksamheten eller fördelas tillbaka till medlemmarna. Jag är övertygad om att vår affärsmodell starkt påverkar hur vi uppfattas som varumärke, avslutar Mattis Bergquist.

Här är de tio varumärken som rankas högst enligt Sustainable Brand Index 2024:

1. Änglamark

2. Grumme

3. Folkhälsomyndigheten

4. Systembolaget

5. IKEA

6. Polisen

7. Lantmännen

8. Skona

9. Coop

10. Apoteket

Här är de fem varumärkena som klättra flest placeringar:

Houdini +132

SkiStar +123

Ellevio +123

Essity +114

Bixia +114

Här är de fem varumärkena som tappar flest placeringar:

Marabou -235

Zalando -157

Power -145

Fanta -136

Rusta -135

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.