Så får Lindexchefen med sig kollegorna på hållbarhetståget

Engagemang Anna-Karin Dahlberg, hållbarhetschef på Lindex, berättar om när hon lyckats förändra människors inställning till hållbarhet inom organisationen.

Så får Lindexchefen med sig kollegorna på hållbarhetståget
Lindex

Vilka är dina bästa tips för att få medarbetarna med dig på hållbarhetståget?

– Det viktigaste är förstås att hållbarhetsarbetet är djupt rotat i organisationen och att hållbarhet är uttalat prioriterat av ledningen. När det finns på plats och alla vet vilka mål vi jobbar mot, så handlar det mycket om sprida inspiration och kunskap, säger Anna-Karin Dahlberg, hållbarhetschef på Lindex och fortsätter:

Läs mer: Femton miljoner hektar regnskog riskerar gå förlorad

– Det är ibland utmanande när man är många på bolaget, men det kan handla om att få komma in på avdelningsmöten en stund och berätta om vad som försiggår inom hållbarhetsområdet, projekt vi jobbar på och hur det går, vilka utmaningar vi står inför, hur vi jobbar på dessa utmaningar ur ett företagsperspektiv och vad man kan göra i sitt dagliga arbete för att bidra.

Vilka är dina bästa tips för att få med dig ledningsgruppen?

– Det handlar mycket om samma sak, sprida kunskap och inspiration och alltid koppla ihop hållbarhetsarbetet med affären och varumärket och gärna presentera framgångsrika exempel kopplade till hållbarhet. I all dialog med både medarbetare och ledningsgrupp är det också viktigt att tänka på att göra ämnet lättillgängligt sett till hur man pratar om det och inte göra det onödigt komplicerat.

Kan du ge ett konkret exempel på när du lyckats förändra människors inställning?

– Det känns alltid som en vinst när något man själv har pratat om länge och mycket och i alla möjliga sammanhang, helt plötsligt börjar pratas om i organisationen som vägen framåt.

– För ett tag sedan kom en av ledarna på inköp till mig och ville ha lite råd kring en presentation som hon skulle ha för sin avdelning och hon ville prata om cirkulär design. Jag blev väldigt glad, då jag insåg att vi har gått från att ibland glömma av att prata hållbarhet, till att bjuda in mig eller en kollega till mig på mötena, till att man tar bollen helt själv med råd och stöd från oss. Det är då man ser att hållbarhet börjar bli en naturlig del av affären. 

Vilken är din främsta förebild när det gäller att skapa engagemang?

– Hans Rosling – han var en fantastisk person som fick det obegripliga att bli lättförståeligt. Jag läser just nu hans bok Factfulness. Det rekommenderar jag alla att göra.

Läs mer om hur fler hållbarhetschefer jobbar med engagemang: 

Andreas Rydell: Skyhöga mål får alla att skärpa sig

Så skapar Svenska Spels hållbarhetschef engagemang bland medarbetarna

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.