Så enkelt minskar du klimatutsläppen från frysen

Energi Genom att använda rätt inställningar i frysen kan energiförbrukningen minskas med 10 procent, samtidigt som säkerheten, konsistensen, smaken och näringsinnehållet i livsmedel inte påverkas.

Så enkelt minskar du klimatutsläppen från frysen
Vilken tempeHur många grader ska man ha i frysen? Det besvarar en ny stuide. Foto: Adobe stock.

Branschstandarden för frystemperaturen har länge varit -18 grader, men ny forskning visar att det förmodligen är onödigt kallt.

Under de senaste 18 månaderna har Nomad Foods utforskat möjligheten att höja temperaturen i kylkedjan för sina frysta produkter, vilket skulle leda till betydande minskningar av koldioxidutsläpp och kostnadsbesparingar.

Nu är resultaten publicerade.

Studien omfattade nio frysta produkter: fågel, panerad fisk, naturell fisk, grönsaker, växtbaserade livsmedel och pizza. Forskarna testade fyra temperaturer (från -18 grader till -9 grader) och undersökte åtta områden inklusive livsmedelssäkerhet, konsistens, näringsinnehåll, energianvändning och förpackningspåverkan.

Efter 18 månader visade resultaten att ingen signifikant förändring i produkterna uppstod vid -15 grader jämfört med -18 grader. En minskning av C-vitaminhalten observerades dock i vissa vegetabiliska produkter när de förvarades vid -15 grader och hade passerat sitt bäst före-datum.

– Vi vet redan att fryst mat står sig mycket bra mot alternativa konserveringsmetoder när det gäller koldioxidavtryck. De senaste resultaten från vår studie med Campden BRI understryker den avgörande roll som frysta livsmedel har för att minska den bredare livsmedelsindustrins påverkan på klimatförändringarna, säger Stéfan Descheemaeker, VD för Nomad Foods, i en kommentar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste