Nu är resultaten publicerade.
Studien omfattade nio frysta produkter: fågel, panerad fisk, naturell fisk, grönsaker, växtbaserade livsmedel och pizza. Forskarna testade fyra temperaturer (från -18 grader till -9 grader) och undersökte åtta områden inklusive livsmedelssäkerhet, konsistens, näringsinnehåll, energianvändning och förpackningspåverkan.
Efter 18 månader visade resultaten att ingen signifikant förändring i produkterna uppstod vid -15 grader jämfört med -18 grader. En minskning av C-vitaminhalten observerades dock i vissa vegetabiliska produkter när de förvarades vid -15 grader och hade passerat sitt bäst före-datum.
– Vi vet redan att fryst mat står sig mycket bra mot alternativa konserveringsmetoder när det gäller koldioxidavtryck. De senaste resultaten från vår studie med Campden BRI understryker den avgörande roll som frysta livsmedel har för att minska den bredare livsmedelsindustrins påverkan på klimatförändringarna, säger Stéfan Descheemaeker, VD för Nomad Foods, i en kommentar.