Sedan årsskiftet har Skatteverket hindrat batterier som används för arbitrage (köp av el när den är billig och försäljning när den är dyr) eller frekvenshandel (för att stabilisera elnätet) från att få skattereduktion för grön teknik. Nu har beslutet ändrats.
Fler batterier får rätt till grönt avdrag: ”Inte det som var syftet”
ENERGI
Skatteverkets nya tolkning av avdrag för grön teknik gör det lättare att räkna hem en batteriinvestering, men myndighetens nya ståndpunkt möts både med välkomnande och frågetecken.
– Bidraget var faktiskt till för att man skulle använda mer grön el – inte hyra ut stödtjänster, säger Gunnar Jönsson, vd på 1komma5, till Miljö & Utveckling.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
– Bidraget för grön teknik har funnits sedan en tid tillbaka. Dels finns ett avdrag på 20 procent när man installerar solceller, dels ett avdrag på 50 procent när man installerar batterier, förklarar Gunnar Jönsson, vd på 1komma5, för Miljö & Utveckling.
Avdraget har varit mycket populärt, och bara förra året ansökte över 40 000 villaägare om batteribidraget.
– Drivkraften bakom det var till viss del att många batteriägare ville hyra ut batterier till Svenska kraftnät. Detta eftersom det var en kort period under augusti till september förra året, när mycket annan reservkraft låg nere på grund av underhåll, där ersättningen för detta var väldigt hög, säger Gunnar Jönsson.
Vidare berättar han att många företag inom branschen hakade på trenden och började sälja batterier med avsikt att endast hyra ut dem till frekvensmarknaden för att tjäna pengar. Men vid årsskiftet gjorde Skatteverket en nytolkning och betonade att batterierna måste användas för att lagra egenproducerad el. Därefter slutade batterier med andra funktioner att få bidrag.
– Tolkningen innebar att man behövde använda batterierna så gott som uteslutande för att optimera egenanvändningen av solel, alltså kunde man inte längre göra det en vecka per år och sedan sälja elen resterande 51 veckor, säger Gunnar Jönsson.
Nu har myndigheten publicerat ytterligare ett ställningstagande som säger att batterier som helt eller delvis används för att lagra egenproducerad el har rätt till skattereduktion.
Gunnar Jönsson är positiv till ändringen och menar att det är ett viktigt steg framåt som stärker förtroendet för teknologiska innovationer
– Detta visar att byråkratin nu aktivt stöttar och främjar hållbar innovation och svenska företagares engagemang att driva elektrifiering och den gröna omställningen framåt. Jag ser också flera fördelar med att det nu blir lättare att räkna hem batteriinvesteringar – det gynnar både villaägare, ny teknik och klimatutvecklingen, säger han.
Samtidigt tycker han att Skatteverket hade viss grund i sin tidigare bedömning.
– Huvudsyftet med bidraget var att främja användningen av grön el, inte att erbjuda stödtjänster för uthyrning. Bidrag är avsedda att stötta branscher när produkter är mycket dyra, som till exempel i startfasen för elbilar. Om man kan tjäna några tusen kronor varje månad genom att hyra ut sitt batteri, kan man då fortfarande motivera behovet av ett bidrag?, avslutar Gunnar Jönsson.