Ny park förenar solenergi med getter

Biologisk mångfald På ett gårdsmejeri söder om Linköping ger solpaneler skugga och svalka åt 100-tals getter, samtidigt som de hjälper till att binda fukt i marken och producera billig, fossilfri el.

Ny park förenar solenergi med getter
Getterna har betat i parken i över en månad. Foto: Pressbild.

På Löt gårdsmejeri produceras årligen över 300 000 kWh el, samtidigt som 110 mjölkgetter betar på samma plats.

– Getterna har nu betat i parken i drygt en månad och trivs väldigt bra. Sommaren har varit varm och solig och vi ser tydligt hur getterna söker skugga under panelerna, säger ost- och smörtillverkaren Erik Garberg, i en kommentar.

Att maximera markanvändningen genom att kombinera solenergi med jordbruk, också kallat agrivoltaics, blir allt vanligare både i Sverige och internationellt. Ofta innebär det att odla vall mellan solpanelerna och kombinera solparker med fårbete.

Den här solparken tros vara den första som är anpassad för getter, som har ett rykte om sig att orsaka skador genom att klättra eller tugga på saker.

– Getter kräver lite mer anpassning och vi har gjort en del justeringar, såsom upphöjda panelbord och skydd av kablage, men i övrigt har arbetet flutit på som i vilket projekt som helst, säger Timmie Hagström, installationssamordnare på Energi engagemang.

Erik Garberg säger att ”man måste våga för att vinna” och att de gick många rundor i parken för att säkerställa att allt kablage var ordentligt säkrat.

Förutom att producera el och ge svalka åt getterna, kommer solparken att fungera som en demoanläggning för lantbruksintressenter som vill lära sig mer om hur man kan utnyttja betesmarker för solelproduktion. I solparken har man därför kombinerat tre olika montagesystem: ett vertikalt, ett öst-väst-system och ett sydsystem.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste