Romina Pourmoktharis (L) tuffa fredag – anmälningarna står fast

Politik Ett uttalande från Romina Pourmokthari (L) om att klimathandlingsplanen kan komma först efter årsskiftet har skapat en rad fredagsrubriker. Klimat- och miljöministern har backat från uttalandet, men KU-anmäls av Centerpartiet och Miljöpartiet.

Romina Pourmoktharis (L) tuffa fredag – anmälningarna står fast
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokthari (L). Foto: Elima Mwinyipembe/Regeringskansliet.

Fredagens storm kring uttalandet av Sveriges miljöminister Romina Pourmokthari (L) startade vid frukosttid och har pågått under dagen. I en intervju i TV4 Nyhetsmorgon sade miljöministern att regeringen och Sverigedemokraterna är i full fart att förhandla om formuleringarna i handlingsplanen.

”Det kommer att ta en stund till” sade hon och tillade att ”det som står i lagen är att man bör lägga fram den före årsskiftet”. Det är dock inte sant, utan i klimatlagens paragraf 5 står det att handlingsplanen ska lämnas till riksdagen året efter val. När Romina Pourmokthari (L) fick frågan om det inte är säkert att planen kommer före nyår svarade hon:

– Nej, det är inte säkert. 

Bland oppositionen väckte uttalandet starka reaktioner och inom kort meddelade Centerpartiet och Miljöpartiet att de anmäler miljöministern till riksdagens konstitutionsutskott, KU, som kan granska stadsråd. Även Världsnaturfonden WWF rasade mot uttalandet och menar att ”klimatkrisen äger rum här och nu”

Kort därefter kom dock vändningen från Romina Pourmokthari (L), där hon backar från uttalandet. På plattformen X skriver hon:

”Klimathandlingsplanen kommer att presenteras innan årsskiftet. C och MP:s politiska spel hjälper inte klimatet. Regeringens handlingsplan kommer innehålla ambitiös och effektiv klimatpolitik och göra upp med den miljöpartistiska klimatpolitik som sänkte svenska hushåll”.

Men det duger inte för Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén, som likt Centerpartiet går vidare med sin KU-anmälan. I sammanhanget lyfter han det faktum att Konstitutionsutskottet vid ett flertal tillfällen uttalat att det är en självklar utgångspunkt att statsråds uttalanden ska vara korrekta.

– Det är otroligt provocerande att höra henne sitta i en morgonsoffa och ljuga om de här sakerna. Som klimatminister måste man ha koll på klimatlagen och inte gå rakt ut i direktsändning och hävda felaktigheter, säger Daniel Helldén i en kommentar.

I Miljöpartiets KU-anmälan står det att ”Konstitutionsutskottet bör därför granska Klimat- och miljöministerns uttalande i nämnda intervju med avseende på dess förenlighet med regeringsformens krav på saklighet”.

Miljö & Utveckling har sökt Romina Pourmokhtari för en kommentar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.