Trots att finansinstitutioner i EU har fyra gånger mer pengar än icke-finansiella företag, försöker många politiker ta bort krav på due diligence för finansiell verksamhet i de pågående lagförhandlingarna, enligt en ny WWF-rapport.
Men trots att finansiella institutioner har varit inblandade i att driva på miljö- och mänskliga rättigheter-relaterade skador, menar WWF att det kommande CSDDD-direktivet kan minimera sådana effekter.
Rapporten tar upp tre exempel på skadlig finansiering som visar hur EU-lagar hittills har låtit finansinstitut ignorera problem: avskogning i Paraguay, miljöföroreningar och hälsoproblem i Colombia, samt skador på kustnära ekosystem och samhällen i Filippinerna.
– Avskogning, föroreningar, skador på kustområden och kränkningar av mänskliga rättigheter är bara några starka exempel på vad som står på spel, och finanssektorn spelar en avgörande roll för att minimera sådana skador, säger Uku Lilleväli, Sustainable Finance Policy Officer vid WWF European Policy Office, i en kommentar.
Vidare säger Uku Lilleväli är obegripligt att vissa beslutsfattare förespråkar lagar som skulle tillåta finansiärer att jaga investeringsvinster utan att inkludera skydd för miljö och mänskliga rättigheter.
– Stränga krav på due diligence för finansiella aktiviteter är en nödvändighet för att säkerställa hållbara finansiella metoder och effektiv riskhantering, avslutar hon.
WWF, med stöd av 13 organisationer inklusive Share Action, Facing Finance, Reward Value och Ecco, uppmanar nu EU:s lagstiftare att i nästa fas av trepartsförhandlingarna fullständigt och konsekvent inkludera finanssektorn i företagens hållbarhets due diligence-direktiv.