Rester från skogsindustrin blir nya produkter

Forskning Nanocellolusa kan bli skogsindustrins nästa stora exportprodukt. Forskare vid Luleå tekniska universitet har tagit nya steg framåt i arbetet med att skala upp tillverkningen.

Rester från skogsindustrin blir nya produkter

Forskare vid Luleå tekniska universitet har lyckats skala upp processen med tillverkning av nanocellulosa av två olika restprodukter från massaindustrin. Det kan på sikt ge skogsindustrin nya lönsamma produkter, till exempel nanofilter som kan rena såväl gas som processvatten, men även dricksvatten.

– Om det här går väldigt bra så skulle vi kunna höja värdet på vår restprodukt. Som det är nu tjänar vi nästan inga pengar på den och det finns nästan inget ställe att göra av den, vi ger bort den, säger Anna Svedberg, produktutvecklingsingenjör vid Domsjö fabriker.

Nanofilter för rening av processvatten och dricksvatten är bara en möjlig produkt som tillverkas av nanocellulosa men cellulosan har betydligt större potential.

– Storskalig produktion av nanocellulosa är nödvändigt för att möta ett växande intresse av att kunna använda biobaserade nanopartiklar i en rad olika produkter, säger Kristiina Oksman professor vid Luleå tekniska universitet.

Nanofilter utvecklas idag vid Imperial College i London i nära samarbete med forskarna vid Luleå tekniska universitet.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.