Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Alger i kampen mot koldioxidutsläpp

Forskning Kan Östersjöns alger bli en tillgång och ett vapen mot klimatförändringar och övergödningen av Östersjön? Cementa och Linnéuniversitetet har startat ett projekt för att borra i den frågan.

Cementtillverkningen ger stora mängder rökgaser med koldioxid, som bidrar till växthuseffekten. Mellan tre och fem procent av världens nettoutsläpp av koldioxid kommer från cementindustrin, vilket är en av anledningarna till att Cementa formulerat en vision om noll koldioxidutsläpp till 2030.

Tanken med algprojektet är att direkt ur havsvatten utvinna små encelliga alger, som sedan växer och frodas i spillvärmen från cementugnarna genom att ta upp koldioxid från rökgaserna och närsalter från avloppsvatten. Den biomassa som blir kvar kan antingen bli industriråvara eller användas till biogas eller biodiesel.

– Vi studerar flera olika metoder för att minska våra koldioxidutsläpp. Algodling är ett intressant alternativ där vi lokalt och kostnadseffektivt kan se i vilken skala det är möjligt att binda koldioxiden i alger, säger Stefan Sandelin, chef Forskning och Utveckling på Cementa.

Algprojektet pågår idag på Linnéuniversitet och planeras fortsätta under våren 2014 på Cementas Degerhamnsfabrik på Öland.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.