Ren tvätt med kallvatten – och utan tvättmedel

Miljöarbete Visst går det att tvätta rent utan att använda varken varmt vatten eller tvättmedel. Nu testas tekniken i två höghus i bostadsområdet Nydala i södra Malmö.

Ren tvätt med kallvatten – och utan tvättmedel
Gugge Zelander

I ett skåp i tvättstugorna står en anläggning som filtrerar vattnet och avjoniserar det. När det avjoniserade tvättvattnet kommer i kontakt med textilerna i tvättmaskinen bryts jonbindningen mellan fibrerna och smutsen. Tekniken är framtagen av företaget Swatab och vann Malmö Clean Tech City Award 2016.

Tekniken testas nu i två höghus i bostadsområdet Nydala i södra Malmö och totalt kommer ett 70-tal kunder att använda sig av tvättstugorna. Under sex månader ska elförbrukning, vattenförbrukning och kundnöjdhet mätas.

– Detta är ett av två projekt med tvättrum i framkant. I det andra tvättrummet har vi 30-gradigt vatten och maskiner som självdoserar biotekniskt framställt tvättmedel, säger Magnus Röman, projektledare på MKB Fastighets AB.

I de tvättstugor som MKB Fastighets äger tvättas cirka sex miljoner tvättar per år, de flesta med vatten uppvärmt till 40 grader eller mer, så energibesparingen med den nya tekniken är betydande.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.