nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Jönköping är en av de städer som ligger vid Vätterns strand och får sitt dricksvatten ifrån sjön. FOTO: Wikimedia Commons

Höga halter av mikroplast i Vättern

Halterna av mikroplast är höga i Vättern och Mälaren.
– Vättern är en av landets största dricksvattentäkter. Självklart är det uppgifter som både oroar och förvånar, säger Jakob Bergengren, utredare på enheten för miljöövervakning på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

  • Annons 1

De nya uppgifterna om mikroplaster i Vättern och Mälaren publiceras i Havs- och vattenmyndighetens årliga rapport om miljötillståndet i Sveriges sjöar och vattendrag. Proverna i Vättern togs under förra sommaren och visar att halterna av mikroplast till och med kan vara högre här än i Östersjön och i Västerhavet. I höst kommer myndigheten att genomföra kompletterande analyser i Vättern, Vänern och Mälaren.

Mikroplaster kallas små plastpartiklar som är mindre än 5 millimeter i diameter. Partiklarna kan komma från till exempel slitage på bildäck, konstgräsplaner, tvätt av fleeceplagg, skönhetsprodukter och båtskrov. De kan också komma från större plastskräp som brutits ner till mikropartiklar.

Ett bekymmer är att fisk och andra djur får i sig plastpartiklar i tron att det är föda, något som kan orsaka stopp i mag- och tarmsystem. Forskarna misstänker också att plastpartiklarna kan knyta till sig miljögifter, och att plasten kan läcka kemikalier.

 

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Domstol förbjöd skogsplantering

Markägaren ville plantera skog på jordbruksmark men nekades tillstånd från Länsstyrelsen. Fallet överklagades och nådde Mark- och Miljööverdomstolen, som gick på länsstyrelsens linje. Av domen framgår att naturmiljö även kan omfatta kulturmiljö. Karin Forsman, JP Miljönet, förklarar varför.

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.