Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Höga halter av mikroplast i Vättern

Vatten Halterna av mikroplast är höga i Vättern och Mälaren.
– Vättern är en av landets största dricksvattentäkter. Självklart är det uppgifter som både oroar och förvånar, säger Jakob Bergengren, utredare på enheten för miljöövervakning på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Höga halter av mikroplast i Vättern
Wikimedia Commons

De nya uppgifterna om mikroplaster i Vättern och Mälaren publiceras i Havs- och vattenmyndighetens årliga rapport om miljötillståndet i Sveriges sjöar och vattendrag. Proverna i Vättern togs under förra sommaren och visar att halterna av mikroplast till och med kan vara högre här än i Östersjön och i Västerhavet. I höst kommer myndigheten att genomföra kompletterande analyser i Vättern, Vänern och Mälaren.

Mikroplaster kallas små plastpartiklar som är mindre än 5 millimeter i diameter. Partiklarna kan komma från till exempel slitage på bildäck, konstgräsplaner, tvätt av fleeceplagg, skönhetsprodukter och båtskrov. De kan också komma från större plastskräp som brutits ner till mikropartiklar.

Ett bekymmer är att fisk och andra djur får i sig plastpartiklar i tron att det är föda, något som kan orsaka stopp i mag- och tarmsystem. Forskarna misstänker också att plastpartiklarna kan knyta till sig miljögifter, och att plasten kan läcka kemikalier.

 

 

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.