Regeringens miljösatsning anklagas för minskning

Juridik & Politik Under gårdagen gick regeringen ut med att de satsar 700 miljoner kronor på svensk miljöteknik i form av en fond. Men enligt Dagens Arena är "satsningen" egentligen en minskning.

Det behövs mer pengar till miljöteknikföretagen om Sverige ska fortsätta vara ledande i den gröna omställningen. Det skrev näringsminister Annie Löff och it- och energiminister Anna-Karin Hatt igår på DN debatt.

I ett pressmeddelande från näringsdepartementet står det att regeringen i den kommande budgetpropositionen kommer att föreslå en ny grön investeringsfond för att förbättra tillgången till riskkapital för miljöteknikföretag. Fram till och med 2020 avses cirka 100 miljoner kronor per år att satsas i fonden.

Enligt Dagens Arena är det i praktiken en minskning då regeringen fram till 2011 lade 150 miljoner kronor per år på miljöteknik, ett anslag som slopades i 2011 års höstbudget med anledning av att de särskilda miljöteknikinsatser som bedrivits mellan 2007 och 2010 då bedömdes vara avslutade.

Dagens Arena skriver också att hela summan på 700 miljoner kronor inte kommer från statskassan, utan att en del av summan ska komma från EU:s regionalfondsprogram om EU-kommissionen ger ett godkännande, något som de två ministrarna själva skriver i sin debattartikel.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.