nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Stopp för skadliga myggmedel och båtfärger

I veckan beslutade regeringen om att göra ändringar i förordningen om biocidprodukter. Det innebär bland annat att råttgift, myggmedel och andra biocider inte får innehålla skadliga ämnen.

  • Annons 1

Ändringarna beror på nya EU-regler. Exempel på biocidprodukter är råttgift, myggmedel, båtbottenfärger och träskyddsmedel. Gemensamt för dessa produkter är att de syftar till att döda levande organismer.

Reglerna börjar gälla den 1 september och innebär bland annat att dessa produkter inte får innehålla ämnen som skadar arvsmassan eller som är cancerframkallande, fosterskadande eller hormonstörande.

– Vi får ett bättre regelverk på plats för varor som har behandlats med dessa produkter. Den nya EU-förordningen bidrar dessutom till att vi kan nå det svenska miljökvalitetsmålet Giftfri miljö, säger miljöminister Lena Ek i ett pressmeddelande.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4