Publikrekord för Miljöstrategidagarna 2019

Miljöstrategidagarna Årets Miljöstrategidagar slog publikrekord. Hela 250 hållbarhetsproffs deltog. På kvällen firades att Miljö & Utveckling fyller 30 år och dagens vinnare var utan tvekan Kaj Török, som både vann Miljöstrategipriset och kvällens mycket svåra miljöquiz.

Publikrekord för Miljöstrategidagarna 2019
Mattias Goldmann var först ut på Miljöstrategidagarna 2019.

Årets upplaga av Miljöstrategidagarna fokuserade på omställningen. Dels var målet att ge deltagarna tips om verktyg i hållbarhetsarbetet, dels inspiration i form av affärscase och goda exempel.

Verktygslådan fylldes på direkt när Charlotta Szczepanowski klev upp på scen och berättade om hur Coop arbetar med spindeldiagram för att åskådliggöra miljöpåverkan av olika produkter i sortimentet. Det handlar om att få med relevanta hållbarhetsaspekter för varje produkt i en varukorg som omfattar cirka 40 000 produkter.

– Vi räknar med att ha det på plats om ett halvår, sade Charlotta Szczepanowski.

Cirkulär affärsmodell

Publikfrågorna handlade mycket om konsumentinformation, men där fanns ännu inga färdiga svar att lämna. Helt klart är att de exempel på information som visades upp skulle underlätta för många som tvekar i mataffären.

Före lunch levererade Matilda Jarbin från Giab ett exempel på cirkulär affärsmodell som är i full gång. Företaget Giab växer stadigt och basen är en idé om återtag och reparationer av trasiga prylar, framför allt IT-utrustning.

– Det här är ekonomisk tillväxt med negativ miljöförstöring – alltså positiv påverkan på miljön, hävdade hon, och fick många i publiken att ta upp sina telefoner och börja googla efter företagets hemsida.

”Ät lunch med finanschefen”

Dagen avslutades med Elin Dalman, Region Västmanland, som tipsade alla i salen om att äta lunch med sin finanschef för att skaffa sig inflytande över finansförvaltningen.

Region Västmanlands analys visade att utsläppen från pensionsportföljen var många gånger större än utsläppen från kollektivtrafiken, och efter den insikten lyftes frågan om kapitalförvaltningens fossila utsläpp.

Transporter i fokus

Scanias hållbarhetschef Andreas Follér var sist ut på scenen med exempel från lastbilstillverkarens hållbarhetsarbete. Han såg en spännande tid framför sig:

– Elektrifiering, digitalisering och automatisering skakar vår bransch i grunden. De närmaste tio åren kommer utvecklingen att gå snabbare än de senaste 100 åren, sade han.

Förutom sessionerna i stora salen hölls spårval med fördjupning inom monetarisering, engagemang/nudging, kolidoxidbudget, koldioxidpositivitet, hållbara leverantörskedjor och modeller för sysselsättningskrav vid upphandling.

Fest med miljöquiz

På kvällen var det fest med specialinbjudna gäster som tävlade i miljökunskap. Mikael Karlsson, KTH, hade satt samman en quiz med knepiga frågor om händelser i miljöhistorien från 1989 och fram till idag, blandat med rena faktafrågor.

Han var också domare. Miljö & Utvecklings redaktion bidrog med frågor kopplade till tidningen.

De kunniga experterna i lagen fick verkligen kämpa för att skrapa ihop poängen. Slutligen stod Talarlaget med Kaj Török (Max Burgers), Charlotta Szczepanowski (Coop) och Elin Dalman (Region Västmanland) som segrare. Konferencier var Åsa Bergman.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.