Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Preemraff: Domstolsförhandlingarna inledda

Juridik & Politik Idag inleds förhandlingarna om Preemraffs utbyggnad i Mark- och Miljööverdomstolen, som tillfälligt är på plats i Lysekil. Men det är inte domstolen som beslutar i frågan.

Preemraff: Domstolsförhandlingarna inledda
Lysekil.

Ett hundratal personer och organisationer överklagade avgörandet i Vänersborgs tingsrätt 2018, som gav Preemraff rätt att bygga ut sitt raffinaderi i Lysekil. Ärendet hamnade därför i Mark- och Miljööverdomstolen (MÖD), som nu ska pröva frågan – eller åtminstone bereda ärendet.

För det är inte domstolen som beslutar, utan regeringen. Naturvårdsverket, och senare även Länsstyrelsen i Västra Götaland, påtalade nämligen att den utbyggnad som Preemraff söker tillstånd för borde kunna prövas av regeringen. Regeringen meddelade också i höstas att den tar över beslutet från MÖD.

Preemraffs utbyggnad prövas enligt miljöbalken

– Myndigheterna hänvisade till klimatlagen, men regeringen ska pröva utbyggnaden enligt miljöbalken, säger Jakob Lundgren, pressekreterare hos miljöminister Isabella Lövin.

Förhandlingarna väntas pågå tisdag till torsdag, med fredag 13 mars som reservdag. De hålls inte i domstolens vanliga byggnad i Stockholm, utan på plats i Lysekil.

När förhandlingarna avslutats meddelar domstolen när de kommer att lämna sitt utlåtande, och först efter att domstolen levererat underlaget träder regeringen in och fattar beslut i frågan. Det kan alltså dröja innan Preem får besked om möjligheterna att bygga ut.

Möjlig konflikt med EU-system

Björn Spejare, som är jurist och redaktör på JP Miljönet, har tidigare analyserat läget för Miljö & Utvecklings läsare. Han påtalade då att EU:s regler om utsläppsrätter hindrar eventuella krav på utsläpp från verksamheten, som ju omfattas av utsläppsrättshandeln.

Regeringen har menar dock att handeln bara omfattar verksamhet som redan finns. Den utökade verksamheten skulle därmed inte omfattas av handelssystemet.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.