nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Den aktuella studien visat att fiskar som påverkats av nanoplast får beteenderubbningar. FOTO: Christer Brönmark

Plastpartiklar leder till beteenderubbningar hos fisk

En ny studie från Lunds universitet visar att plastpartiklar i vattnet orsakar hjärnskador och beteenderubbningar hos fiskar.

  • Annons 1

Mänsklighetens konsumtion av plast är ett välkänt miljöproblem, men få studier har undersökt effekterna av de riktigt små plastpartiklarna, så kallade nanoplastpartiklar.

Nu har forskare från Lunds universitet tittat närmare på hur nanoplast kan transporteras genom olika organismer i vattenekosystemets näringskedja, det vill säga via alger och djurplankton upp till större fiskar. Studien visar att plastpartiklar i nanostorlek kan ansamlas i fiskars hjärnor.

Beteenderubbningar

Men dessutom har forskarna i den aktuella studien visat att fiskar som påverkats av nanoplast får beteenderubbningar. Fiskarna äter långsammare och utforskar omgivningen mindre. Forskarna tror att dessa förändringar i beteende kan kopplas till hjärnskador som uppkommer på grund av nanoplastens närvaro i hjärnan.

Tommy Cedervall som är kemiforskare vid Naturvetenskapliga fakulteten på Lunds universitet vågar dock inte dra några paralleller till ifall plastnanopartiklar skulle kunna ansamlas i andra vävnader hos fisk och därmed potentiellt kunna överföras till människan via konsumtion.

– Nej, vi känner inte till några sådana studier och är därför väldigt försiktiga med att uttala oss om det, säger Tommy Cedervall.  

 

Etiketter:, ,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4