Planera miljösmartaste resan i mobilen

Att i sin mobil få information i realtid om det klimatsmartaste ressättet. Det ska de nio miljoner kronor som KTH fått i bidrag av Vinnova leda fram till.

Planera miljösmartaste resan i mobilen

Idag finns trafiken.nu, en sajt som hjälper resenärer att planera resrutt och färdsätt för att minimera miljö- och klimatpåverkan. Men var har man egentligen mest nytta av en sådan tjänst? Just det, på resande fot.

När Centre for Sustainable Communication vid Kungliga tekniska högskolan nyligen tilldelas nio miljoner kronor från Vinnovas satsaning på miljöinnovationer är det därför mobila applikationer forskarna tar sikte på.

– Målet är att få fram en världsledande reseplanerare som mobiltjänst som hjälper folk att resa klimatsmart, säger Mattias Höjer, föreståndare på centret på KTH.

Justera under resan

Tanken är att applikationen ska vidareutveckla trafiken.nu och hjälpa resenärer i olika regioner i Sverige att hitta den optimala resan genom att kombinera olika trafikslag som bil, buss, lånecykel och promenader. Miljöpåverkan och tidsåtgång ska redovisas.

Den mobila applikationen ska göra att man utifrån hur trafikläget ändras kan justera resan under resans gång.

– Mobiltjänsten ska även lära sig användarens beteende och resemönster och ta fram den bästa resvägen utifrån detta. Det handlar om att göra Trafiken.nu ännu bättre, mer tillgänglig, med fler funktioner. Vilket i förlängningen även inkluderar möjlighet att betala resor med lokaltrafik direkt i mobilen, säger Anna Kramers, KTH-forskare och delprojektledare.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.