Sur gubbe om du bromsar för snabbt

Bromsar du snabbt blir han sur. Men gasar du upp sakta och säkert smilar han upp av glädje. En smileyinspirerad mobilapplikation ger dig direkt respons på din körstil.

Sur gubbe om du bromsar för snabbt

Den nya mobilapplikationen har utvecklats av KTH-studenterna Sebastian Lewenhaupt och Jonas Westman och ska snart ut på marknaden. Vad som började som ett examensarbete har nämligen visat sig kunna spara 20 procent i bränsleförbrukning genom att ge förare feedback på körbeteendet direkt i mobilen med hjälp av GPS-teknik.

– Vår ide är att hjälpa bilföraren att köra mer bränslesnålt och miljövänligt genom att föraren belönas vid korrekt körbeteende, till exempel om hon eller han bromsar in långsamt, säger Sebastian Lewenhaupt.

Tävla med andra

I applikationen finns också ett poängsystem som gör att föraren kan tävla med andra. Inte om hastighet alltså, utan om att ta flest miljöpoäng. Applikationen är enkelt utformad för att inte störa föraren och ta uppmärksamhet från vägen. Studenterna har fått hjälp genom Stings entreprenörskapsutbildning med att utveckla affärsidén och se över den kommersiella potentialen.

– Mobilapplikationen ligger helt rätt i tiden. Fordonsindustrin bedriver idag intensiv utveckling för att integrera kommunikationssystem i framtidens bilar för att just skapa intelligenta förarstöd, säger Peter Händel, professor i signalbehandling på KTH.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.