Per Bolund ny miljöminister

Politik Per Bolund tar över som miljö- och klimatminister efter Isabella Lövin, som slutat som språkrör i Miljöpartiet.

Per Bolund ny miljöminister
Per Bolund. Foto: Mikael Sjöberg

Per Bolund (MP) blir ny miljö- och klimatminister efter Isabella Lövin. Han kommer från finansdepartementet, där han varit bostads- och finansmarknadsminister.

Bostadsfrågorna flyttar till Arbetsmarknadsdepartementet och hamnar på nyvalda språkröret Märta Stenevis bord. Hon blir Jämställdhets- och bostadsminister med ansvar för stadsutveckling och arbetet mot segregation och diskriminering

EU:s taxonomi hos Åsa Lindhagen

Finansmarknadsminister, och alltså den som ska hantera frågorna kring EU:s taxonomi, blir Åsa Lindhagen (MP). Hon får även rollen som biträdande finansminister. Hon var tidigare jämställdhetsminister.

Förändringen var väntad, och så här kommenterar Världsnaturfonden WWF utnämningen:

– WWF ser fram emot att samarbeta med den nya miljöministern för att driva på Sverige att bli mer ambitiösa både här hemma och globalt. Det är en fördel med att Bolund är biolog i grunden liksom hans erfarenheter från finansdepartementet.

– En rad viktiga beslut väntas under 2021. Det är viktigt att miljöministern jobbar för att beslutade nationella och internationella hållbarhets-, miljö- och klimatmål blir verklighet, säger Peter Westman, biträdande generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.