Panamadokumenten lyfter hållbarhetsfrågorna

analys Aldrig förr har så många, på så kort tid, fått veta så mycket om hur personer med höga positioner i samhället gör för att slippa betala skatt. Den informationen har fått mäktiga män som Islands statsminister på fall – och visar hur viktigt det i dag är att bedriva en ljustålig verksamhet, skriver Miljö & Utvecklings reporter Monica Hedlund.

Panamadokumenten lyfter hållbarhetsfrågorna
Shutterstock

Det var på söndagskvällen den 4 april som nyhetsredaktioner i 76 länder rapporterade ett stort antal namn på företag och kända profiler som placerat delar av sin förmögenhet i skatteparadiset Panama. Vi som lyssnade på nyheterna fick veta att advokatbyrån Mossad Fonseca hade öppnat tusentals brevlådeföretag åt kunder som behövde hjälp med pengatvätt eller skatteflykt – under åtminstone 40 års tid.

Bakgrunden var en läcka inifrån advokatbyrån till den tyska dagstidningen Süddeutsche Zeitung, som tog hjälp av det internationella journalistnätverket, ICIJ, som i sin tur fördelade jobbet på 370 journalister i 76 länder.

Modern informationsteknologi

Händelsen visar spridningskraften i digital information. Att sprida de sammanlagt 11,5 miljoner dokumenten var ingen större svårighet med modern informationsteknologi.

Panamadokumenten kan alltså ses som ett tecken på hur stor den globala transparensen är i vår tid. Uppgifter om exempelvis skatteflykt, pengatvätt och korruption sprider sig med en hastighet som historien aldrig tidigare skådat. Samma sak gäller i allt högre grad även nyheter om miljöbrott och usla arbetsvillkor på olika platser i världen.

Vi kan nämna utvecklingen kring biltillverkaren Volkswagens manipulerade utsläppsvärden som ett exempel. Troligen känner i princip alla som är bekanta med det stora tyska bilmärket till utsläppsfusket i dag och har fått en mera negativ syn på företaget. Fordonskoncernen har bland annat tvingats köpa tillbaka en halv miljon dieselbilar och drabbats av minskad försäljning i framför allt USA, där fusket uppdagades.

Reaktionerna på ekonomiska och andra oegentligheter blir starkare och mera omfattande än vi någonsin upplevt tidigare. Det leder också ofta till en djupare indignation i de bredare folklagren. På Island fick Panamaavslöjandet till exempel tusentals människor att spontant bege sig till platsen framför regeringsbyggnaden och skrika ut sin avsky inför att landets högsta politiker valt att gömma sina pengar i ett brevlådeföretag på brittiska Jungfruöarna. Spridningen av Panamadokumenten visar också att det blivit betydligt svårare att bete sig illa och komma undan folkets dömande blickar. Kostnaden för att ta såväl juridiska som moraliska snedsteg blir allt högre.

Nordea i blåsväder

I Sverige var det storbanken Nordea som hamnade mest i blåsväder när Panamadokumenten blev offentliga. I vilken utsträckning banken hjälpt sina kunder att gömma undan pengar för den svenska Skattemyndigheten kan vi låta vara osagt, men bankens kunder var inte långsamma i sina reaktioner. I Stockholm samlades hundratals människor för att protestera mot Nordea och många uppgav att de var på väg att lämna banken eller redan hade gjort det. I sociala medier cirkulerade manualer för hur man lättast byter bank och ilskna kommentarer om det som kommit fram i ljuset.

Samtidigt har skattemyndigheter världen över utvecklat långtgående avtal om att kringgå banksekretessen för utbyte av finansiell information mellan länder. Det gör att skattebyråkrater fått kraftfulla verktyg i sin jakt på dem som försöker ägna sig åt ljusskygga affärer.

Vi skulle också kunna lyfta fram turbulensen kring de misstänkta insideraffärerna i storbanken Swedbank som ett exempel på att omvärldens krav på hållbara affärer hårdnat. Att direktörer haft olämpliga affärer vid sidan av sina egentliga uppdrag är inte första gången. Men kraften i reaktionerna och konsekvensen av deras handlingar har väl sällan blivit så ödesdigra som i den här härvan.

Inte nog med att vd:n, Michael Wolf, och styrelseordföranden, Anders Sundström, fick sparken med omedelbar verkan. Amerikanska institutionella ägare gav dem inte heller ansvarsfrihet vid stämman i början av april, vilket ger dem möjlighet att stämma de tidigare ledarna om ytterligare tveksamheter skulle uppdagas. Aktörer inom det amerikanska näringslivet har visserligen en tradition av att låta domstolarna avgöra betydligt fler tvister än vad vi gör i Sverige, men det skulle lika gärna kunna vara ett uttryck för en lägre grad av tolerans gentemot verksamheter med alltför smutsig byk i en värld med stora globala skyltfönster.

Ingen har längre råd att förknippas med klanderligt uppförande, eftersom det fläckar ned både privatpersoners, företags och organisationers varumärken. Den vetskapen är redan stark, men den blir ännu starkare för varje skandal som blir global.

Här kan du teckna en prenumeration:

Köp ett digitalt lösnummer

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.