Stora modemärken som spanska Zara och italienska Massimo Dutti är bara några av alla som får rött ljus i rapporten Sustainable cotton ranking. Högst rankning får aktörer som svenska möbeljätten IKEA, svenska klädkedjan H&M och den nederländska klädkedjan C&A.
Det är Världsnaturfonden, WWF, den internationella organisationen för rättvis handel, Solidaridad, och det internationella nätverket mot användning av giftiga bekämpningsmedel, PAN UK (Pesticide Action Network) som har rankat de 37 globala storbolagen, utifrån hur hållbar deras bomullsanvändning är.
– Bomullsproduktion förbrukar mycket vatten och kemikalier, och bomullsodlare arbetar ofta under svåra förhållanden. Hållbar produktion kan ändra på det, säger Mariann Eriksson, avdelningschef för marknadsfrågor på WWF.
Hon påpekar att vattenbristen dessutom är akut i många länder där bomullsproduktionen sker. För att ha kvar sin produktion i framtiden skulle mode- och textilbranschen behöva ställa om.
– Ett konkret steg är att sätta ett mål om 100 procent hållbar bomull till år 2020. Allt annat är en återvändsgränd, säger Mariann Eriksson.
Idag uppskattas andelen hållbart producerad bomull vara cirka 13 procent av det globala utbudet. Men på grund av en svag efterfrågan från företag och konsumenter säljs bara en knapp femtedel av den som hållbar bomull. Resten säljs som vanlig bomull.
– Utbudet finns, så varför väljer inte modeföretagen hållbart? Idag är det bara ett fåtal bolag som driver utvecklingen, men för att hela textilsektorn ska bli hållbar krävs det att fler tar sitt ansvar, säger Mariann Eriksson.