Nytt verktyg ska hjälpa fastighetsbolag med CSRD

HÅLLBARHETSREDOVISNING Att redovisa enligt GHG-protokollet kan vara komplicerat, särskilt för fastighetsbranschen, där värdekedjan omfattar allt från direkt utsläpp till hyresgästers energiförbrukning. Nu lanseras ett verktyg som ska göra arbetet enklare.
– Vi vill bidra till den kunskapslucka som finns inom branschen, säger Kristoffer Paldeak, marknadschef för Energiuppföljning inom EG.

Nytt verktyg ska hjälpa fastighetsbolag med CSRD
Kristoffer Paldeak, nordisk marknadschef på EG A/S. Foto: Adobe stock/pressbild.

Fastighetsbranschen står för en betydande del av de globala utsläppen, men saknar fortfarande tillgång till branschspecifika standarder för utsläppsberäkningar.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Nu har EG A/S utvecklat Koldioxidkartan, ett nytt verktyg som ska hjälpa fastighetsägare att förstå, beräkna och rapportera sina utsläpp korrekt, med fokus på scope 3.

– Med införandet av CSRD kommer också ökade krav på rapportering för fastighetsägare. Med vår guide Koldioxidkartan vill vi bidra till den kunskapslucka som finns inom branschen och synliggöra relationen mellan energianvändning och utsläpp, där fastighetsägare står för en stor del av vår globala energianvändning, säger Kristoffer Paldeak, marknadschef för Energiuppföljning inom EG.

Kristoffer Paldeak beskriver Koldioxidkartan som en guide skapad av branschen för branschen. Den ger en heltäckande överblick av GHG-protokollets grunder och terminologi, beräkningsmetoder och emissionsfaktorer, väsentlighetsanalys och centraliserad data.

– Ett stort problem är att de nuvarande riktlinjerna inte är anpassade för fastighetssektorns specifika behov. När fastighetsägare ser standarder utformade för andra sektorer, som hedgefonder eller franchisebolag, blir det omöjligt att översätta dessa till deras egna verksamheter, säger han.

Guiden förklarar också hur scope 3-utsläpp kan delas upp i 15 olika kategorier.

– Scope 3 är den utan tvekan mest komplicerade delen av GHG-protokollet. I vår rapport så bryter vi ned vad respektive kategori innefattar, hur pass relevant det är för fastighetsbranschen och vilken typ av data de behöver för att kunna rapportera. Det må låta grundläggande insikter men likväl insikter som är svår att hitta i den alltmer spridda etern av hållbarhetsinformation, avslutar Kristoffer Paldeak.

Klicka här för att ta del av verktyget.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.