Nya förpackningsavgifter: ”Högre än väntat”

EU Från och med 2025 ska producenter av plastförpackningar betala över 8 000 kronor per ton, föreslår Defra. Här presenterar vi de föreslagna avgifterna för aluminium, papper, fiberkompositer, plast, stål och trä.

Nya förpackningsavgifter: ”Högre än väntat”
Foto: Jeppe Gustafsson.

Defra, den brittiska motsvarigheten till Naturvårdsverket, har nu publicerat uppskattningar av de avgifter som förpackningsproducenter förväntas betala nästa år.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

EU:s utökade producentansvar (EPR), som börjar gälla 2025, ska minska förpackningsavfall och främja återanvändning genom att göra förpackningsproducenter ansvariga för hela livscykeln. Siffrorna från Defra ger en indikation på vad som kan förväntas, även om reglerna kan variera mellan länder.

Defra har meddelat att basavgifterna är preliminära och kan justeras när mer data blir tillgänglig. Många i branschen ser positivt på nyheterna, men glasföretagen anser att avgiften är ”högre än väntat” och är oroade över den möjliga negativa effekten av den viktbaserade avgiftsstrukturen.

”Defras efterlängtade vägledning om EPR-avgifter ger branschen mer klarhet kring EPR-reglerna och ger vägledning för producenter att planera för sina 2025-budgetar”, säger Valpaks vd Steve Gough, i en kommentar.

Så här säger British Glass tekniska chef Dr Nick Kirk:

”British Glass kommer alltid att stödja hållbara metoder och principerna bakom EPR-systemet. Den viktbaserade avgiftsstrukturen förstår dock inte de unika egenskaperna och fördelarna med glas som förpackningsmaterial”.

Han uppmanar Defra att anta en enhetsbaserad strategi för att skydda glasindustrin; ”EPR i dess nuvarande form är inte en neutral policy.”

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste