Nytt ekodesigndirektiv röstades igenom med bred majoritet

EU Förslaget om ett nytt ekodesigndirektiv vann med stor majoritet i EU-parlamentets miljöutskott. ”Ett viktigt besked när ekodesign gick igenom med bred majoritet”, säger en svensk EU-parlamentariker till Miljö & Utveckling.

Nytt ekodesigndirektiv röstades igenom med bred majoritet
Glada miner när nya ekodesigndirektivet röstades igenom. Foto: EU-parlamentet

EU-parlamentets miljöutskott röstade på torsdagen igenom det nya ekodesigndirektivet, Ecodesign for Sustainable Products Regulation, ESPR. Miljöutskottets omröstning anses bana väg för ny lagstiftning redan vid slutet av den här mandatperioden.

Förslaget om ett nytt ekodesigndirektiv vann med stor majoritet i EU-parlamentets miljöutskottet där majoriteten röstade för med 68 röster, 12 röster emot och 8 parlamentariker som valde att avstå från att rösta.

Den europeiska miljörörelsens parablyorganisatino EEB beskriver gårdagen som en viktig milstolpe för en miljövänlig framtid och pekar på hur det existerande ekodesigndirektivet varit mycket framgångsrikt.

Hittills har ekodesigndirektivet enligt EEB bidragit till betydande energibesparingar och besparat EU:s invånare mer än 126 miljarder euro i elräkningar – bara under 2021. Dessutom menar EEB att ekodesigndirektivet skapat nya affärsmöjligheter och arbetstillfällen för många människor.

Förhoppningen är nu att de nya reglerna nu kommer att fortsätta hjälpa konsumenter att spara pengar då fler produkter inkluderas, inte bara de som använder energi.

Den svenska eu-parlamentarikern Jessica Polfjärd (M) som förhandlat förslaget säger till Miljö & Utveckling att gårdagens besked var viktigt.

– Det var ett viktigt besked idag, när ekodesign gick igenom med bred majoritet i utskottet. Omställningen till en mer cirkulär ekonomi behövs för att vi inom EU ska kunna nå våra miljö- och klimatmål.

Hon säger också att en tydlig prioritering från hennes sida har varit att driva på för regler som faktiskt hjälper företag att ställa om.

– Då behöver vi tydliga ramverk, inte detaljreglering. Svenska företag ligger redan framkant när det gäller den hållbara omställningen. De behöver rätt förutsättningar från politikens sida.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.