Ingen annan sektor är så hårt drabbad av mutbrott som byggbranschen. Den projektbaserade strukturen, de långa entreprenadkedjorna och de stora summorna pengar som är involverade gör samhällsbyggnadsbranschen särskilt utsatt.
Nya mutbrott i byggsektorn: ”Insatserna behöver stärkas”
KORRUPTION Nya mutbrott avslöjas inom byggsektorn, inklusive en ny skandal i asfaltsbranschen och ytterligare ett fall av "gratis" renovering hos en byggbolags-vd. Nu måste insatserna intensifieras, menar Parul Sharma, generalsekreterare för Institutet Mot Mutor.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Trots att Institutet Mot Mutor (IMM) har arbetat aktivt för att bekämpa korruption inom bygg- och anläggningssektorn fortsätter aktörer inom branschen att trotsa svensk mutbrottslagstiftning.
– Vi har gedigna överenskommelser med sektorns företrädare, en rad utbildningar och kompetensfrämjande insatser och regelbundna diskussioner med representanter för branschen. Tyvärr är det uppenbart att våra förebyggande insatser och samarbeten behöver intensifieras ytterligare, säger Parul Sharma, generalsekreterare för IMM, i en kommentar.
I början av juni dömdes samtliga åtalade för grova mutbrott vid Göteborgs tingsrätt. Åtalet omfattade mutor, bokföringsbrott, penningtvätt och försvårande av skattekontroll.
Fallet kretsade kring en platschef på ett asfaltsbolag som mottagit nära 1,4 miljoner kronor i mutor från en underleverantör. Underleverantörens styrelseledamot stod också åtalad för att ha mutat en konsult på ett statligt infrastrukturbolag med 635 000 kronor.
Platschefen dömdes till 1 år och 2 månaders fängelse för grovt tagande av muta, medan styrelseledamoten fick 3 år och 6 månaders fängelse samt 6 års näringsförbud för grovt givande av muta och andra brott. Konsultens aktiebolag ålades att betala en företagsbot på 1 miljon kronor. Brottsligheten bedömdes som grov på grund av dess omfattning och systematiska karaktär.
I april dömdes en vd inom byggsektorn för grovt tagande av muta efter att ha mottagit otillbörliga förmåner från en underentreprenör. Förmånerna, som totalt uppgick till cirka 2,9 miljoner kronor, inkluderade bland annat gratis renovering av vd:lägenhet.
Vd:n fick en villkorlig dom samt 180 dagsböter à 1 000 kronor, totalt 180 000 kronor. Underentreprenörens representant dömdes för grovt givande av muta och fick en villkorlig dom samt 140 dagsböter à 860 kronor, totalt 120 400 kronor. Tingsrätten utdömde även företagsböter på 800 000 kronor till byggentreprenören och 600 000 kronor till underentreprenören.
– Dessa två domar visar på hur komplex och känslig produktionskedjan är i branschen samt hur många aktörer som faktiskt utgör en korruptionsrisk, säger Parul Sharma.