Nya möjligheter för vind- och solkraft

Energi Det finns inga tekniska hinder för att öka produktionen av sol- och vindkraft i Sverige. Det visar en rapport som KTH-professorn Lennart Söder presenterade igår.

Nya möjligheter för vind- och solkraft

På konferensen Vind 2013 presenterade Lennart Söder en rapport som visar att det inte finns några avgörande tekniska hinder för att integrera 60 TWh vind- och solkraft i Sverige. Det motsvarar 40 procent av den svenska elproduktionen.

– De flesta tidigare studier har utgått från att studera maximalt 30 TWh vindkraft eftersom detta har varit den politiska planeringsramen i Sverige. I denna rapport har vi istället studerat möjligheten att hela Sveriges elförsörjning baseras på förnybar el, med en utbyggnad av i huvudsak vindkraft, och inte funnit några avgörande tekniska hinder för detta, säger Lennart Söder, professor i elektriska energisystem vid KTH.

I rapporten studeras både elsystemets förmåga att hantera den förnybara elens variationer på timbasis och möjligheterna att klara av situationer med hög elförbrukning i ett system med mycket variabel elproduktion

– Genom att samtidigt bygga ut exportkapaciteten till övriga Europa kan vi bidra till minskade utsläpp från kolkraftverk samtidigt som vi skapar jobb och tillväxt i Sverige, kommenterar Annika Helker Lundström, vd på Svensk Vindenergi.

Läs rapporten här: ”På väg mot en elförsörjning baserad på enbart förnybar el i Sverige”

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.