Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Regeringsförslag underlättar för utbyggnad av vindkraft

Energi En av de stora bromsklossarna för vindkraftutvecklingen i Sverige är de så kallade tröskeleffekterna. Men nu har regeringen föreslagit att minska tröskeleffekterna, vilket bland annat innebär att kostnaden för att ansluta en vindkraftpark till elnätet kan minska.

Regeringsförslag underlättar för utbyggnad av vindkraft

– Det här är mycket välkommet. Tröskeleffekterna har varit en av våra viktigaste frågor och att det äntligen sker något är väldigt positivt, säger Mattias Wondollek, analytiker på Svensk Vindenergi.

Då en ny vindkraftpark ska anslutas till elnätet, måste en förstärkning av elnätet ske för att anläggningens el ska kunna matas ut. I dag måste aktörerna själva stå för denna kostnad, men endast den aktör som ansluter sig först. De elproducenter som i ett senare skede ansluter sig på samma ställe behöver däremot inte betala för den elnätsförstärkning som redan gjorts. Detta har lett till att ingen elproducent vill vara den som ansluter sig först vilket hämmar och fördyrar utbyggnaden av förnybar elproduktion.

Men nu föreslår alltså regeringen att minska denna tröskeleffekt genom att låta det statligt ägda Svenska Kraftnät stå för den inledande kostnaden. Därefter ska elföretagen betala för sin andel i den takt de ansluter sig till elnätet.

– Det här är definitivt en av de största flaskhalsarna för vindkraftsutbyggnaden. Om förslaget går igenom innebär det ökad förutsättning för vindkraften att kunna byggas i de bästa vindlägena och för verksamhetsutövarna att kunna konkurrera på lika villkor, säger Mattias Wondollek.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.