Företag får guide i mänskliga rättigheter

Affärsutveckling Idag lanserar regeringen en ny handlingsplan för företagande och mänskliga rättigheter. Den ska vara ett hjälpmedel för företag som arbetar mot länder med bristfällig lagstiftning på området.

Handlingsplanen är framtagen i dialog med över 100 företag, myndigheter och organisationer. Några av de frågeställningar som handlingsplanen ska svara på är: Hur kan företag jobba med mänskliga rättigheter, vad ska man tänka på, vilka är förväntningarna på svenska företag?

Enligt regeringen kommer svensk export att rikta sig allt mer mot tillväxtmarknader i Asien, Afrika och Latinamerika. Det är där framtidens tillväxt sker och där efterfrågan på svenska varor och tjänster bedöms som hög. Ett dilemma är dock just att man arbetar mot marknader med bristfällig lagstiftning och uppföljning kring mänskliga rättigheter. Närings- och innovationsminister Mikael Damberg och biståndsminister Isabella Lövin skrev när arbetet med planen introducerades i februari: ”Vi har de senaste åren sett exempel på när företag agerar på utmanande marknader utan att ha tillräckliga styrsystem för att hantera riskerna det medför. Konsekvenserna är alltifrån miljöförstöring, korruption, kränkning av mänskliga rättigheter till bristfälligt fokus på arbetstagares rättigheter”

Handlingsplanen har utarbetats utifrån FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Den ska vara tydlig med att regeringen förväntar sig att alla svenska företag respekterar mänskliga rättigheter i all sin verksamhet såväl i Sverige som utomlands.

– Ett aktivt hållbarhetsarbete är en konkurrensfördel som bidrar till starkare svenska exportföretag, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg i ett pressmeddelande

Här hittar du handlingsplanen: 

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste