Ny forskning: Bakjäst blir biobaserat lim

Forskning Bakjäst kan visa sig ha ett större användningsområde än vad man tidigare trott. Enligt en ny studie av EcoBuild och RISE kan mikroorganismer i vanlig bakjäst användas som råvara för trälim.

Ny forskning: Bakjäst blir biobaserat lim
Pixabay

Att svampprotein kan användas för att producera lim, har hittills varit okänt i forskarvärlden. Men en ny studie visar på framgångsrika resultat från försök med förbehandlad bakjäst, något som kan innebära ett genombrott för biobaserade lim.

Läs mer: Nytt forskningsbegrepp ska få människor att se naturens värde

Stig Bardage, seniorforskare vid RISE och Magdalena Sterley, expert på limning av trä, har studerat olika förbehandlingar av mikroorganismer som finns i bakjäst. Med en förbehandlad biomassa limmade de några prover och resultaten utvärderades sedan i en ABES-utrustning som används för att mäta den kraft som behövs för att dra isär en limfog.

– Vi konstaterade att en förbehandlad bakjäst var jättestark, lika stark som ett bindemedel av urea-formaldehyd, säger Stig Bardage.

Läs mer: Ny forskning ska kartlägga okända miljögifter

Nya biobaserade lim måste kunna produceras och erbjudas i stora kvantiteter, dessutom till ett likvärdigt pris. Enligt Stig är dock detta möjligt.

– Det går i princip att jäsa nästan vad som helst som innehåller kolhydrater för att producera svampbiomassa, möjligheterna för storskalig produktion och återvinning är därför stora. Från dagens bioetanolfabriker blir det exempelvis ett avfall som kan användas för att extrahera biomassa, säger Stig Bardage och fortsätter:

– Vi har redan testat jäst från ett bioraffinaderi som idag betraktas som rent avfall. Den jästen visar på bättre limegenskaper än bakjästen. En limprodukt skulle därför kunna vara färdig för kommersialisering inom en mycket snar framtid, förutsatt att vi hittar rätt partner.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.