Fyra nudgingstrategier

Nudging Ta beteendevetenskapen till hjälp och få fler att välja det miljöbästa alternativet.

Fyra nudgingstrategier
AdobeStock

Nudging handlar om att påverka kunder eller medborgares beteende i en mer hållbar riktning, till exempel att ta cykeln istället för bilen eller handla mer klimatsmart mat. Naturvårdsverket har i rapporten ”Nudging – ett verktyg för hållbara beteenden?” tittat närmare på hur nudging fungerar. Fyra olika typer av strategier för att knuffa i rätt riktning presenteras.

1. Att låta standardalternativet vara miljövänligt i situationer med komplex information. Vi är ofta lata och upptagna och går efter minsta motståndets lag. Därför väljer vi ofta att inte handla när det redan finns ett ikryssat standardalternativ. Genom att göra det miljöbästa alternativet till standard, till exempel när det gäller att välja pensionsfonder, skulle vi få till en stor förändring.

2. Förändringar i den fysiska miljön. En studie visar att bakgrunden till att allt fler cyklar i Danmark, Tyskland och Nederländerna är att förändringar har gjorts i den fysiska miljön, med fler separata cykelbanor, parkeringar och hastighetsdämpande insatser i bostadsområden.

3. Förenkling och inramning av information. Ett exempel som nämns i rapporten är ICA Maxi i Södertälje, som ville uppmuntra fler att köpa produkter med kort bäst-före-datum. De bytte ut den röda extraprisetiketten, som signalerade låg kvalitet, mot en grön etikett med texten ”Lägre pris – äta snart. Denna produkt närmar sig utgångsdatum, men är fortfarande färsk. Köp den och du kommer att spara miljö och pengar.” Resultatet blev enligt butiken positivt.

4. Uppmärksamma sociala normer. Vi vill ofta göra som andra. Ett hotell satte upp en text i badrummen som sade att ”majoriteten av gästerna återanvänder sina handdukar.” På så sätt ökade minskade de antalet handdukar som slängdes i tvätthögen mer effektivt än med budskapet ”tänk på miljön”.

Bakom rapporten, som är en litteratur- och intervjustudie, står en forskargrupp från Internationella Miljöinstitutet vid Lunds universitet. Bakgrunden är Naturvårdsverkets uppdrag från regeringen att föreslå åtgärder som bidrar till en mer hållbar konsumtion. Här kan du ladda ner studien.

Nudging var ett hett debattämne på vår senaste konferens Imorgon Grön. Läs mer om kritiken mot nudging.

Läs mer: WWF lanserar Earth Hour-tävling

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.