Naturrestaurering: Dramat i EU fortsätter – omröstning skjuts på framtiden

EU UPPDATERAD: Stridigheterna om EU:s lag om storskalig naturrestaurering fortsätter. Torsdagens omröstning i parlamentets miljöutskott kollapsade och omröstningen skjuts på framtiden.

Naturrestaurering: Dramat i EU fortsätter – omröstning skjuts på framtiden
ENVI röstar om naturrestaurering. Foto: Europaparlamentet

Lagförslaget om naturrestaurering presenterades av EU-kommissionen i juni 2022. Lagen innehåller bland annat rättsligt bindande mål om att minst 20 procent av EU:s land och hav ska vara under restaurering till 2030, samt att grönområden i städer inte ska minskas.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Sedan lagen presenterades har den varit omdiskuterad. Vissa menar att den är nödvändig för att stoppa förlusten av biologisk mångfald, medan andra menar att den kommer slå hårt mot jordbruk och skogsnäringen.

Under våren, i samband med förhandlingarna, har kontroverserna trappats upp. Parlamentets största partigrupp EPP, där Moderaterna och Kristdemokraterna ingår, har valt att lämna förhandlingarna och nu hänger det på att vänsterkanten lyckas få med liberalerna för att förslaget ska gå igenom, vilket inte ser ut att bli helt enkelt.

På torsdagen stod lagförslaget inför sin hittills största utmaning när miljöutskottet, som är det största utskottet, skulle anta sin position. Men efter nästan fyra timmars omröstning insåg parlamentsledamöterna att de inte hade tid att avsluta voteringen och hålla en omröstning om hela texten.

Strax efter klockan tolv meddelade miljöutskottet att omröstningen därför skjuts upp till den 27 juni.

– Det har varit en oerhört jämn, dramatisk och komplicerad omröstning idag. Trots att vi suttit och röstat intensivt i nästan fyra timmar hann vi inte avsluta omröstningen. Istället kommer omröstningen att slutföras den 27 juni vid nästa utskottsmöte, säger EU-parlamentarikern Heléne Fritzon (S) i en kommentar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.